Още две планети в Слънчевата система?

0

Нашият космически дом – Слънчевата система, може да се окаже по-голяма и с повече планети. Поне такава е най-новата теория, според която тя не е това, което сме смятали до момента. Според тази теория най-вероятно в Слънчевата система има още две планети, а може и повече, които се намират отвъд орбитата на последната в системата – Плутон.

Нови планети Причината за възникването на тази нова теория, е засечено необикновено движение от астрономи точно в тази част на Космоса. Заради специфичната симетрия на това движение, предположенията на учените са, че става дума за влияние на гравитацията на планета. Според научните наблюдения това са допълнителни обекти с неочаквани орбитални параметри, което води до извода, че има сили, които променят разпределението на орбиталните елементи.

Според теорията за транснептуновите обекти, те трябва да бъдат в орбита на разстояние от около 150 астрономически единици. Освен това трябва да бъдат в орбитална равнина или наклон, по подобие на планетите в Слънчевата система. Наблюденията обаче са показали друго: астрономите са засекли групи от обекти на съвсем различни разстояния, вариращи от 15 до 525 астрономически единици. И още нещо – те са разположени на наклони вариращи от 0 до 20 градуса. Най-логичното обяснение на този факт е, че това се дължи на други, непознати за нас до момента планети. Предположенията са, че те се намират отвъд най-отдалечените от Слънцето планети – Нептун и Плутон.

Нови планетиТази теория все още не е доказана, но ако това се случи със сигурност ще бъде революция в астрономията и ще разбие всичките ни представи досега за Слънчевата система.

За провеждането на своето изследване, учените разглеждат общо 13 различни космически обекта, сред които са кометата Макхолц и планетата – джудже 2102 VP113, открита през миналата година.

Според настоящия модел на Слънчевата система, последната планета в нея, която е на кръгова орбита е Нептун. Най-малката и последна планета от Слънчевата система – Плутон, бе извадена през 2006 година от списъка, защото учените установиха, че тя е планета – джудже.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg