Елеонора Гаджева: Първият ми полет бе до Кайро – нещо ново, различно и запомнящо се

0

Елеонора Гаджева – журналист и автор на разкази и пътеписи в няколко сборника. Може да прочетете нейни публикации на страниците на вестник „Сега“, vesti.bg и в личния й сайт eleonoragadjeva.com

Чакам с нетърпение и замаян поглед, губя почва под краката си, сърцето ми бумти и не усещам времето. Ушите ми заглъхват за пореден път, трескаво проверявам спазила ли съм всички инструкции. Съзнанието ми работи на пълни обороти, мислите ми припкат в различни посоки, а тежестта в стомаха ми се увеличава, все повече и повече, докато не се превръща в кръгла, добре оформена топка, която ме държи прилепнала към седалката.

Коленете ми вибрират, ръцете ми се държат странно,ту се сплитат в скута, ту се отпускат покрай тялото, като изморени крила на птица.

Усещам промените в движението с всяка клетка на тялото си. Аз летя. За първи път. И като всеки първи път усещането е по-различно, неочаквано и запомнящо се, като първата целувката, първата обида, първия секс, първата раздяла.

Елеонора Гаджева: "Полетът до Кайро продължи около три часа. Спомням си вкуса на храната, светването и загасването на светлините, дишането на хората около мен. "

Елеонора Гаджева: „Полетът до Кайро продължи около три часа. Спомням си вкуса на храната, светването и загасването на светлините, дишането на хората около мен. „

Годината на моя първи полет със самолет беше също толкова разтърсваща, както и личното ми емоционално преживяване. Въпреки, че то не се подреди до събития като изборът на седем нови страни-членки на НАТО. През април към НАТО се присъединиха България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия и Словения. Полетът ми не се оказа толкова забележителен като рекордът за най-дълъг пътнически полет, който през същата година беше счупен два пъти (февруари и юни 2004 г.).

С откриването през юни на пътнически полети от Сингапур до Нюарк, Ню Джърси, Сингапурските авиолинии подобриха собствения си рекорд за непрекъснат пътнически полет, поставен през февруари за полети от Сингапур до Лос Анджелис. Полетът до Нюарк продължи 18,5 часа. В същото време 2004-та беше изключителна и с многото урагани и тайфуни, нанесли огромни щети във Флорида и Карибския басейн, в Тихоокеанския район на Филипините, Тайван, Япония. Все събития, които остават малка, но запомняща се драскотина в историята на човечеството, както моето преживяване се записа в житейския ми календар и повлече след себе си поредица от излитания и кацания и незабравими срещи, преживявания и пътешествия.

Елеонора Гаджева: "Беше едно от най-бързите и твърди приземявания, които са ми се случвали. Кайро ме посрещна с дълга, лепкава и влажна прегръдка, треперещите светлини на летището и широките усмивки на моите приятели. "

Елеонора Гаджева: „Кайро ме посрещна с дълга, лепкава и влажна прегръдка, треперещите светлини на летището и широките усмивки на моите приятели. „

Всички изброени събития не разколебаха моя порив да посетя страната на фараоните, пирамидите и безкрайните пясъци редуващи се с оазиси – Египет.

Да се докосна до история, стара колкото огромните камъни в пясъчен цвят, приютили владетели в последния им път и направили тази страна желана дестинация за туристи от цял свят.

Полетът до Кайро продължи около три часа. Спомням си вкуса на храната, светването и загасването на светлините, дишането на хората около мен. Досадното цъкане и примлясване на нервната жена, на седалката отляво при всяко леко подрусване на самолета. Моето разсеяно следене на движещата се точка на малкия монитор отпред.

Минутите се разтягаха като ластик и се превръщаха в часове, докато не започнахме да се снижаваме, а под мен на малкото прозорче постепенно се палеха една след друга разноцветни лампички, докато не се превърнаха в килим от светулки изтъкани върху тъмен фон. Все по-близо и по-близо до твърдата, топла повърхност на земята. Последни инструкции и категоричния допир на колесника с пистата. Беше едно от най-бързите и твърди приземявания, които са ми се случвали.

Кайро ме посрещна с дълга, лепкава и влажна прегръдка, треперещите светлини на летището и широките усмивки на моите приятели. Предстоеше ми нещо ново, различно и запомнящо се като първия ми полет със самолет. Беше лятото на 2004-та.

Още любопитни самолетни преживявания на други обичани и популярни българи, може да прочетете в рубриката ни ПЪРВИ ПОЛЕТ.

Евтини самолетни билети ще откриете в промоционалните предложения на Check.bg ®

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg