Алуминиева батерия зарежда телефон за 1 минута

0

Нова батерия от алуминий ще замести литиево-йонните, с които и в момента зареждаме лаптопите и мобилните си телефони. Изобретението е на учени от университета Станфорд. Според тях новата алуминиева батерия зарежда безпрецедентно бързо апаратите за мобилни комуникации. Новите акумулаторни устройства са и доста по-безопасни от литиево-йонните батерии, те са и далеч по-екологични, в сравнение с алкалните модели от енергиен клас AA и AAA.

алуминиева батерияСпоред професор по химия в университета Станфорд Хонджи Дай изобретението им е тотален пробив в технологиите за производство на батерии. По думите му разработката на алуминиевата батерия е показала значително по-добри резултати, отколкото са очаквали.

„Ние разработихме презареждаща акумулаторна батерия, която може да замени повече от успешно съществуващите като алкалните батерии, например, които са вредни за околната среда, както и литиево-йонни батерии, които от време на време избухват в пламъци при прегряване. Нашата нова батерия няма да се запали, дори и да има пробив в нея. Милиони потребители използват 1,5-волтови AA и AAA батерии. Нашата акумулаторна батерия с алуминий генерира около два волта електричество. Това е много по-високо постижение, отколкото някой някога е достигал с алуминий.“

алуминиева батерияПрототипът на новата алуминиева батерия е по-стабилен и може да издържи повече от 7500 цикъла, без загуба на капацитет. Новият продукт за зареждане надминава предишните алуминиеви батерии, които спират да работят след едва 100 зареждания. Що се отнася до литиево-йонна батерия, тя пък издържа около 1000 цикъла.

Това е първата ултра-бързо зареждаща се алуминево-йонна батерия, която има хиляди цикли живот, се твърди в доклада на новото изобретение.

Професор Дай твърди, че ако алуминиевите батерии влязат в употреба, ще паднат забраните на американските авиокомпании Делта и Юнайтед за превозване на големи пратки от зарядните устройства на борда на пътническите самолети. В момента има рестрикция да се качват на на летателни апарати на двата въздушни превозвача литиеви батерии, заради риск от експлозия на борда.

Новите алуминиеви батерии могат да се използват за съхранение на енергия от възобновяеми източници, присъединени към електрическата мрежа, категорични са учените.

Според Минг Гонг от екипа на университета Станфорд:

„Друга особеност на алуминиевата батерия е нейната гъвкавост. Може да огънете батерията и да я използвате в различни устройства. И още нещо много важно – алуминият е далеч по-евтин метал от лития.“

алуминиева батерияТова е първата алуминиева батерия в света с висока производителност. Тя зарежда устройствата бързо, дълготрайно и евтино. Освен че гъвкавото и незапалимо устройство произвежда електричество от 2 волта, изследователският екип е успял да произведе дори 5 волта ток – достатъчен за зареждането на смартфон и то само с използването на две алуминиеви батерии и преобразувател. Самото зареждане отнема по-малко от една минута!

Във видеото току-що дипломиралият се студент и млад специалист Минг Гонг демонстрира как новата технология предлага изключително безопасна алтернатива на литиево-йонните и алкалните батерии, които в момента са масово разпространени навсякъде по света.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg