Не разчитайте на интернет диагностика – опасна е!

0

С навлизането на новите технологии повсеместното използване на интернет за всичко, все повече се увеличава броя на хората, които използват световната мрежа, за да си поставят диагноза. Много често, на база на определени оплаквания и симптоми, които проявяват, хората предпочитат да получат диагноза за своето евентуално заболяване по интернет, отколкото да отидат на истински лекар. Тази мода все още не е навлязла сериозно в България, но има страни в света, където това е наистина масово явление, особено в САЩ. Резултатите от проучване, направено в Австралия обаче, са ясни – правенето на диагностика на заболявания по интернет не само, че не помага на здравето ни, а дори напротив – застрашава го.Не разчитайте на интернет диагностика – опасна е!

Така например, най-често използваните интернет търсачки Гугъл и Бинг, много често предоставят информация, която е неуместна. Ако я използват хора със сериозни заболявания, които решат по този начин сами да си поставят диагноза, която е погрешна, те ще предприемат неправилно лечение и няма да отидат при лекар-специалист, а това със сигурност няма да е добре за тяхното здравословно състояние. Авторите на проучването са открили и още нещо, ползването на интернет за тази цел допринася и за развитието на така наречената „киберхондрия“. Това е нещо подобно на хипохондрия и означава склонност на даден човек да се самодиагностицира въз основа на информация от глобалната мрежа. Не разчитайте на интернет диагностика – опасна е!Притесненията на лекари и учени в тази посока са напълно основателни. Още повече, че от Гугъл отчитат стряскащи данни – половин милиард са регистрираните търсения на информация по отношение на здравето за месец.  със здравето информация. Данните от това проучване показват, че много хора се обръщат не към лекар, а към „д-р Гугъл“, който да им помогне да си поставят диагнозата сами. Получената информация от интернет обаче изобщо не е достатъчно полезна и достоверна – статистиката е, че само три от десет резултати имат висока степен на полезност по отношение на самодиагностиката. Има обаче е нещо позитивно в резултатите от това изследване. То е, че тези две търсачки са доста по-ефективни ако се търси информация за добре познати и разпространени заболявания.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg