Невидими войници в близкото бъдеще!

0

Американската армия разработва камуфлажни костюми за американските войници, които ще се  адаптират към околната среда. Разбира се, постигането на пълна невидимост, когато обектите са макроскопични, е невъзможно, но може да ги направи дотолкова невидими или по-малко видими при определени дължини на вълните и някои диапазони на светлината.

Американците обявили, че през следващите шест месеца очакват текстилни производители  да им отправят своите оферти. Текстилните компании ще бъдат изправени пред истинско предизвикателство. От постъпилите предложения ще изберат 10, които ще бъдат обект на годишни тестове.

kamuflazИзискванията за новите униформи са много строги. Те трябва да осигуряват понижена видимост на всякакъв терен и под всякакъв ъгъл, трябва да се пригодени за всякакви външни условия – да са удобни и практични както при ниски, така и при високи температури, при снеговалеж или дъжд да не пречат на войника при извършване на нормалните му задължения. Ако камуфлажът изисква външно захранване, то то да не тежи повече от 450 грама, като  напълно заредено да осигурява енергия за поне 8 часа.

Маскировъчните костюми на бъдещето , чиито прототипи кандидат-производителите ще представят, ще бъдат сравненявани с помощта на стандартните тестове за камуфлажи, които и към  момента се използват от НАТО.

military-camouflageВъпреки че изискванията са много високи, кандидат-производители няма да липсват. Сред тях ще бъде канадската компания Hyperstealth Biotechnology, която още миналата година представи на американците камуфлаж, изработен от метаматериал.

Ако текстилните производители успеят да създадат желания от Америка камуфлаж, воденето на войните ще бъде фактически на почти невидимо ниво. Когато врагът е почти или пък напълно невидим, битката е поне на 50% изгубена. Остава на невидимия камуфлаж да се отговори със сензорна топлинна техника, която би изравнила силите.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg