Не понасяте да Ви мляскат? Може да сте гении!

0

Никак не обичате да Ви мляскат и това Ви нервира. Спокойно, не сте само Вие! Много хора, които наричаме гении, често са твърдели, че те не могат да търпят звука от мляскането на своите събеседници. Сред тях са такива знаменитости като Чарлз Дарвин, Марсел Пруст и Антон Чехов.

mlaskane1В Северозападния университет (Northwestern University) било проведено изследване, чрез което било открито, че съществува връзка между това човек да има творчески наклонности и непоносимостта към досадни звуци. Изследователите помолили 97 доброволци да попълнят кратък въпросник относно креативните им умения, наречен „Creative Achievement Questionnaire”. Доброволците също така трябвало да попълнят кратък тест „за нестандартно мислене”, който в лабораторни условия позволява да се определи нивото на креативност на даден човек.

В друг екперимент, доброволците трябвало да слушат кратки звукови сигнали, а през това време учените измервали мозъчната им дейност, което позволило да се определи дали звукът ги е дразнел или не.

mliaskane2След анализ на всички тези данни, изследователите заключили, че креативните хора са много по-чувствителни към дразненията от звукови сигнали. Това е така, защото креативните хора обръщат много внимание на по-широк кръг от стимули и им е по-трудно да се абстрахират от тях.

За съжаление, в експеримента на учените от Северозападния университет взели участие не толкова голям брой доброволци, за да бъдат резултатите на 100% всеобщо важащи.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg