Най-значимите случайни открития

0

Оказва се, че най-големите и значими открития всъщност са пълна случайност. Убедете се сами!

пейсмейкър, откритияЖивотоспасяващата машинка пейсмейкър се появила след като инженер Уилсън Грийтбач, който майсторил устройство за възпроизводство на звуци на запъхтяно сърце, бръкнал в кутия и извадил грешно нещо. Трябвало да вземе 10 000 ома резистор, но в ръцете му се оказал 1 мегаом резистор. Така устройството започнала да пулсира 1.8 милисекунди и да спира за секунда, което всъщност е точният ритъм на сърцето.

Пеницилинът се появил през 1928 година. Александър Флеминг се върнал от почивка, преди която не почистил работното си място, заварил странна плесен по пробите му. По-интересното е, че тя не виреела близо до тях.

вулканизираната гума, откритияВ наши дни вулканизираната гума придобива широко приложение – от обувки до автомобилни гуми. Тя е създадена от Чарлз Гудиър, който години наред опитвал да открие начин, с който по-лесно да обработва гумата. Веднъж разлял смес от гума, олово и сяра върху печката си и видял как сместа се разтапя, но не изгаря. След това се втвърдила и можело да се ползва. Така и до днес!

Точно навършил пълнолетие, Уилиам Пъркин бил готов на всичко, за да създаде откритие, с което да лекува маларията. Уви, не успял, но пък променил завинаги лицето на модния бизнес, създавайки анилиновата боя.

През 30-те години на миналия век хлорофлуоровъглеродите били новост в областта на замразяването, но били бързо забранени. Рой Плънкет е млад химик, правил опити да създаде нов вид от тях, като преди това  успее да накара съставка TFE да реагира на хидрохлорна киселина. Сложил количество от съставката в бутилка под налягане. Когато я отворил за изненада, нищо нямало вътре и Плънкет я разрязал. Тогава от нея паднали малки снежинки…

Така се родило едно от великите открития на ХХ век – тефлонът.

чипс, откритияКартофеният чипс пък се появила, след като готвачът Джордж Крум се вбесил на клиент, който непрекъснато връщал пържените картофи, тъй като били сурови.

Една от най-големите и дълго пазени тайни е рецептата за Кока-Кола. Тя е трябвало да бъде лек против главоболие.

Франк Епърсън оставя напитка със сламка навън през нощта и на сутринта я открил като близалка.

През 1907 година химикът Лео Хендрик Бакланд правил опити да забогатее, като създаде заместител на шеллака, тъй като вносът му бил скъп. Вместо него обаче той получил материал, който бива разтопим, но пък издържа на високи температури. С времето продуктът доказал, че има стотици приложения. Това всъщност се оказва и днес познатата ни пластмаса.

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg