Българка се дипломира с народна носия в Шотландия

0

Колко е хубаво за самочувствието ни, когато българските традиции станат международно достояние.

Поредният пример за поддържане на българщината жива е дипломиралата се наскоро българка Гергана Иванова в Университета в Абърдийн, Шотландия.

Гергана, която е от Берковица била на своето завършване с българска народна носия.

Гергана Иванова завършила университет в ШотландияСлед като се появила с автентичната одежда по време на дипломирането на випуска си, Гергана предизвикала истински фурор. Колегите й и доста от гостите на празника веднага побързали да си направят снимки с нашенката.

След като завършила гимназия в родния си град, Гергана била приета в един от най-престижните шотландски университети. Специалността й – „Международни отношения и лингвистика„.

Докато учила на Острова, младата българка оглавявала родното общество от студенти във висшето училище. На нея се падало да организира всички тържества по повод българските национални празници. По този начин Гергана направила изключително популярна в шотландския ВУЗ родната култура, част от която е и българският фолклор.

Гергана Иванова завършила университет в ШотландияМалко преди дипломирането си, Гергана се чула с близките си в Берковица и им отправила нестандартна молба. Тя поискала в колет да й изпратят автентична народна носия, с която да се яви на тържеството по повод своето дипломиране.

Каква била изненадата на всички нейни състуденти, след като видели Гергана Иванова пременена по този уникален начин. Лично снимка с българката си направила и дамата в живота на принц Чарлз Камила Паркър Боулс. Освен съпруга на престолонаследника на кралица Елизабет II, Камила Паркър Боулс е и патрон на университета в Абърдийн. Гергана получила и специален приз от висшето училище – награда за своя принос към дейността на студентските организации.

Берковчанката остава в университета в Абърдийн, където ще работи. Паралелно с това ще довърши и обучението си за придобиване на магистърска степен. Гергана Иванова вижда своето бъдеще в медийния бизнес. Успех от екипа на delo.bg.

ВИЖТЕ ОЩЕ:

Димитър Соколов, носия, абитуриент18-годишният абитуриент Димитър Соколов избра народна носия за своя бал!

 

Павел Горанов, абитуриентПавел Горанов – абитуриентът с най-скъпия костюм на бала проговаря за първи път пред delo.bg

 

абитуриенти с носииГордост! Цял клас с народни носии на абитуриентския си бал

 

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg