Японци изобретиха най-точния часовник в света

0

Японски учени информираха света, че са създали двойка най-точни часовници, изобретявани досега в историята.

Начело на изследователския екип е професор Хидетоши Катори, който е убеден, че разработената от екипа му технология е по-съвършена от техниките, използвани в атомните часовници, които масово присъстват на пазара и отмерват секундата.

Новите часовници използват специфични лазери, благодарение на които като в „капан” се задържат стронциеви атоми, образуващи структура, подобна на решетка. Измерването на времето се извършва въз основа на честотата на вибрациите на атома. Сместа работи при температура от около -180 градуса по Целзий.

Японските учени в продължение на месец, следели как работят двата свързани часовника и изчислили, че са необходими 16 милиарда години, за да се получи между тях часова разлика от 1 секунда. Това е в пъти по-добър резултат, отколкото в случая на цезий-атомните часовници, които понастоящем се използват за определяне на секунда. При цезиевия часовник часовата разлика може да се появи още след 30 милиона години.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg