НАСА обяви: Открита е солена вода на Марс (видео)

0

Нови доказателства за солена течаща вода на Марс изложиха на специална пресконференция от Американската космическа агенция. Това е обявеното преди дни от НАСА голямо научно откритие. Именно наличието на солена вода обяснява тъмните ивици, които се появяват по склоновете на Червената планета.

на Марс тече солена вода, обявиха от НАСАТова не е първото откритие на американските космолози на течаща вода на Марс. От много години на учените е ясно, че на полюсите и в атмосферата на планетата има замръзнала вода, а наскоро и в малки локви, появяващи се през нощта на повърхността.

„Историческата“ новина обявиха екип от специалисти на НАСА на брифинг във Вашингтон – директорът на планетарните науки в агенцията Джим Грийн, представител на програмата за изследване на Червената планета Майкъл Майер, Луджендра Оджа от института “Джорджия”, Атланта и др. Първи през 2011 г. изследователят Оджа открива основното мащабно доказателство, че на Марс има вода. Той изучава фотографии от повърхността на планетата. Заключението му е, че може да се твърди, че има течаща вода, както и океан под повърхността на Марс. Когато времето е топло, водата се издига до нивото на повръхността на Червената планета, категоричен е ученият.

Снимките със сондата „Марс рикънисънс орбитър“ показаха тъмни пояси. Те имаха ширина между половин метър и пет метра върху част от склоновете.

на Марс тече солена вода, обявиха от НАСА

Поясите са били наблюдавани през топлия летен сезон и изчезвали през зимата на Червената планета. Предположението през 2011 г. е, че поясите са дири от водни потоци, които съдържат толкова много сол, че не позволява замръзване през хладната зима на Марс, а тогава температурата достига минус 25 градуса.

на Марс тече солена вода, обявиха от НАСА

След като е била потвърдена хипотезата, това означава, че вече има официално първите свидетелства за това, че има вода на Марс. До 2011 г. липсваха убедителни доказателства, които подкрепят подобно твърдение.

на Марс тече солена вода, обявиха от НАСА

Учените от НАСА са направили анализ на фотографиите от „Марс рикънисънс орбитър“ в 4-те точки, на които са били наблюдавани тези загадъчни пояси. Спектралният анализ позволил именно на тези места да бъдат открият химични съединения, в които има водни молекули, в частност перхлорат, натриев перхлорат и магнезиев хлорат (хидрати). В почвата около поясите почва следи от подобни минерали няма. На този етап учените не знаят откъде идва водата, образуваща потоците върху склоновете на Марс.

Едно е ясно, откриването на открита течаща солена вода на привидно безплодната Червена планета, може да бъде предвестник за пробив в търсенето на живот на Марс.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg