Защо е по-добре бащите да четат приказки за лека нощ на децата си?

0

Бащите насърчават своите наследници да използват въображението си повече, когато им четат приказки преди лягане! Това установиха учени от Съединените щати.

бащи, деца, приказки за лека нощСпоред специалистите, татковците задават въпроси докато четат приказката, с което предизвикват „дискусии, в които влиза въображението на техните наследници“. Именно по-голямото предизвикателство било доста по-полезно за децата и езиковите им умения, отколкото сухото прочитане на текста от книжката.

Най-полезно било, когато бащите четат приказки преди сън за момичетата, твърди авторът на изследването Елизабет Дурсма от университета в Харвард.

„Изключително голямо е въздействието върху децата, когато тате им чете приказка, особено при момиченцата, ненавършили 2 годинки. Това се възприема като нещо много специално от всяко дете, тъй като четенето на приказки за лека нощ по презумпция се смята за женска работа. Но когато бащата вземе книжката, децата се заслушват доста повече!“

Според Елизабет Дурсма, жените и мъжете подхождат различно към четенето на занимателни истории на своите деца преди сън.

бащи, деца, приказки за лека нощ

Майките задават обикновено фактически въпроси, от рода на „Колко круши виждаш?„, а татковците предпочитат да питат по-абстрактно. Мъжете например казват: „О, виж, стълба. Помниш ли стълбата, която стоеше в гаража на дядо ти на село?“

бащи, майки, деца, приказки за лека нощИменно това е отличното възприятие и за пространствената представа, и за езиковото развитие на всяко едно дете, тъй като в случая повече напряга мозъка си. С абстрактни въпроси то се чувства по-ангажиращо когнитивно.

Самото четене, обясняват учените, кара децата да усещат сигурност. Това има голям ефект върху техните възможности за учене като пораснат и тръгнат на училище и им е нужна самостоятелност.

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg