НАСА: Ледът на Антарктида расте

0

Ново изследване на НАСА показва, че увеличаването на ледниковата покривка в Антарктида е по-голямо от загубите на лед на континента, съобщи ЮПИ. Получените резултати са в противоречие с данните на Междуправителствената експертна група за промените в климата, които през 2013 г. наведоха на мисълта, че увеличаването на ледниковата покривка не съответства на загубите на лед.

Ice-POLE-616356

Годишно увеличаване на дебелината на леда с 82 милиарда тона е наблюдавано между 2003 г. и 2008 г.

Новото изследване не изключва напълно резултатите от предишни проучвания, които показаха значително отстъпление на ледниците, ледниковата покривка и морския лед. То обаче предоставя данни, които по-рано не са били взети предвид.

Резултатите от новото изследване разкриват годишно увеличаване на леда в региона със 112 милиарда тона между 1992 г. и 2001 г. Годишно увеличаване с 82 милиарда тона е наблюдавано между 2003 г. и 2008 г.

„Съгласни сме с резултатите от други изследвания, които показаха нараснало топене на леда в Антарктическия полуостров и в района на ледниците Туейтс и Пайн айлънд в Западна Антарктида. Несъгласието ни е свързано главно с Източна Антарктида и вътрешността на Западна Антарктида. Установихме, че там натрупването на лед надвишава загубите му в други райони“,

заяви ръководителят на изследването, глациологът от центъра за космически полети „Годард“ на НАСА Джей Зуоли.

Антарктида, НАСА, лед

Според извършения от неговия екип анализ на спътникови данни, са налице малки промени в дебелината на леда в обширни райони, както и по-големи промени в по-малки райони.
Увеличаването е под формата на удебеляване на ледниковата покривка, което преди е смятано за натрупване на сняг. Учените изследвали метеорологични данни за снега, които сочат, че натрупването му е намаляло през последните две десетилетия. Екипът анализирал също древни метеорологични данни, събрани от сърцевината на ледниковата покривка, и констатирал, че снегът отпреди 10 000 години бавно се е превърнал в лед през последните няколко хилядолетия.

Антарктида, НАСА, лед

Новите резултати вероятно ще накарат учените да преразгледат моделите за покачването на морското ниво.

„Добрата новина е, че Антарктида в момента не допринася за покачването на морското ниво. Има обаче и лоша новина. Ако приписваното на Антарктида ежегодно покачване на морското ниво с 0,27 милиметра от Междуправителствената експертна група за промените в климата не е свързано с този регион, ще трябва да има друга причина за повишаването му, която не се взима предвид“,

отбелязаха авторите на изследването.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg