Ранният контакт с кучета предпазва от астма

0

Шведско изследване откри поредните доказателства, че домашните животни са полезни за здравето на хората. Според специалистите ранният контакт с кучета предпазва от астма.

куче, кучета, астма, деца„От предишно изследване е известно, че животът във ферма намалява наполовина риска от астма за детето. Ние искахме да проверим дали това важи и за деца, които растат с куче в дома си“,

каза ръководителят на екипа Тове Фол от университета в Упсала.

Шведските учени са работили с повече от милион деца, като са събрали данни за ранно съжителство с кучета и случаите на астма. Резултатите показват, че отрасналите с куче в дома са с 15 процента по-малко засегнати от това заболяване. Макар и процентът да не е голям, той показва, че кучетата носят полза за здравето. Резултатите определено отхвърлят притесненията, че животните могат да предизвикат астма у много малките деца.

Ефектът според учените е същият като със селскостопанските животни. Вероятно присъствието на кучетата променя колонията микроби в организма на хората, т.нар. гастроинтестинален микробиом. Когато организмът свикне с космите и пърхота на кучетата, реактивността на имунната система към такива често срещани алергени отслабва.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg