Фонтанът Ди Треви отново ще радва всички в Рим

0

Рим и хилядите туристи в италианското столица днес ще могат да видят в пълния му блясък фонтанът Ди Треви, един от емблематичните паметници на Вечния град, предаде АФП.
Водата отново ще напълни големия басейн, който разделя малкото място от огромната барокова скулптура, зад която се намира дворецът Поли, в центъра на Рим.

фонтан ди треви

Церемонията по откриването на фонтана, чиято реставрация продължи 16 месеца и струваше над 2 милиона евро, е насрочена за днес следобед – 17:00 часа местно време в присъствието на ръководителя на къщата на културата Фенди, Пиетро Бакари, и на артистичния директор на модната къща Шанел Карл Лагерфелд.

Фонтанът Ди Треви е построен през 1792 година, а сегашната му реставрация започна на 30 юни 2014 година. Кметът на Рим Иняцио Марино, сменен миналата седмица, тогава символично хвърли една монета в басейна на фонтана.

фонтан ди треви

Стотици хиляди туристи са направили същото преди него, както повелява традицията. Който хвърли монета с гръб към фонтана, със сигурност ще се върне един ден във Вечния град. Всяка година близо милион евро на монети се събират във фонтана и се разпределят сред благотворителни организации. Типичен за бароковата епоха, фонтанът, свързан с водопровод, който докарва водата от околностите на Рим, е висок 26 метра и дълъг 20 метра.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg