Музика на 3400 г! Прекрасна! Чуйте я! (видео)

0

Всеки има свой собствен вкус и предпочитания към стилове в облеклото, в начина на живот, в музиката. Някои хора смятат, че най-добрата музика е тази, изпълнявана от Елвис; други, че хубавата музика е била тази през 60-те години и оттогава хубава музика няма; и много други, според които наистина добрата музика е съвременната. Но какво ще кажете за музика, която е била изпълнявана, харесвана и актуална преди 3400 години?!

По време на разкопките, извършени през 50-те години на миналия век, в тогавашният град-държава Угарит (сега територия на Сирия), били направени няколко интересни открития. Едно от тях бил набор от 29 плочи. За съжаление, само една от тях е напълно четлива.

Единствената плоча, която учените били в състояние да разчетат, съдържа надписи върху керамично парче, които са съставени от 9-низа с мелодия за арфа, наречена sammûm. Плочата също така съдържа и текст на химн, посветен на Nikkala – акадска богиня на овощните градини. На въпросната плоча е най-старата записана мелодия, която досега изобщо е била открита.

На плочата също са записани инструкции как правилно да бъде настроена арфата. На учените отнело години, за да декриптират записите и да ги изтълкуват правилно.

С най-голямо удоволствие споделям с Вас прекрасната музика, която е звучала 1400 години преди Христа и новата ера!

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg