Монахът-мумия в Монголия е открит „все още жив“

0
mummified mummy

200-годишният мумифициран монах е открит в началото на февруари в Улан Батор

200-годишният монах, открит преди дни в монголската столица Улан Батор все още е жив! Сензационното твърдение направиха будисти, според които мумифицираният монах в момента се намира в изключително дълбок медитативен транс. Тялото на възрастния мъж е изключително добре запазено, предвид годините му. Той е открит в началото на февруари тази година в поза лотус, седнал с кръстосани крака и увит в животински кожи.

„Позата на ламата е ваджра лотус. Дясната ръка символизира проповед на сутра, а лявата е отворена – ясен знак, че ламата всъщност не е мъртъв. Според отколешната будистка традиция той е изпаднал в много дълбоко състояние на медитация“,

категоричен е член на Института за будистко изкуство в монголския будистки университет в столицата Улан Батор. За част от експертите монахът-мумия е в тукдам. Това е състояние, в което ламата е изпаднал в крайна медитация. В това медитативно състояние смъртта и животът се преплитат.

mummified mummy„Нокти, коса и дрехи остават по човешкото тяло, ако медитиращият успее да достигне и остане в тукдам над 3 седмици, но това крайно свиване и изсушаване на тялото се случва изключително рядко“,

каза монахът Бари Керзин, който е лекар на Далай Лама. Твърди се, че монахът-мумия е починал още през XIX в.

mummified monk

Мумията на Даши-Доржо Итигелов, т.нар Бурятски лама

Такъв е и странният случай с Даши-Доржо Итигелов. Бурятският лама е имал незначителни признаци на разлагане, след ексхумацията му преди 12 години.

Монасите твърдят, че Итигелов „не е напълно умрял“ и една от причините да смятат така е, че телесната му температура се вдига, когато има тържествени церемонии в Улан Уде, в чийто манастир се съхранява тялото му. Итигелов си отива от този свят преди 88 години.

Смъртта настъпва по време на свръх дълбока медитация. Преди нея ламата моли да бъде погребан в поза лотус. За да се запази неговото тяло е било поставено в морска сол.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg