Модифицираха човешкия геном в ембрион

0

Генното инженерство е доста оспорван въпрос, но въпреки това учените от години работят в областтав името на науката и дори постигат големи успехи. Досега са успели да променят гените на микроби, човешки клетки, растения и дори на животински ембриони. Няма съмнение, че това е една изключително важна област на науката. Но въпросът е кога етиката и моралът трябва да поставят границата на напредъка? Дебатът по темата се води постоянно. Дискутират я както в светските среди, така и в научната общност. Темата се обсъжда и от обикновените хора и като цяло тези, които са най-слабо информирани, имат най-много какво да кажат.

china human genomВъпреки всичко, не толкова отдавна, китайските учени са успели да променят човешкия ембрион – както съобщават в научното списание „Протеин и клетка“. Има няколко причини, това да бъде толкова чувствителна и противоречива тема. Разбира се, става дума за морала и естеството на самата процедура. Но ако ставаше дума за спасяване на човешки живот, никой дори нямаше да има какво да каже, оспорва или обсъжда. Но тук възниква друг проблем, а именно за  непредсказуемите в дългосрочен план последици.

Фактите обаче сочат, че генетичната модификация е най-добрият начин да се елиминира наследствено заболяване. С оглед на това, изследователите от Университета на Сун Ятсен в Гуанджоу, започнали да проучват възможността за премахване на гена, отговорен за изключително опасното кръвно заболяване, наречено таласемия. Това е една от най-честите анемии, дължаща се на липса или намален синтез на хемоглобин в кръвта, поради вроден дефект в биосинтеза на глобиновите вериги.

china human genom1За целта на проведения експеримент, учените първо взели оплодени ембриони от инвитро клиника, които вече не били годни за използване по предназначение. След това използвали специална техника за генно редактиране, наречена „CRISPR / Cas9“. След като отстранили здрави гени, учените ги инжектирали в 86 различни ембриони. Следващата стъпка била  търпеливо да наблюдават промяната в ембрионите. Някои ембриони престанали да се развиват. Въпреки това, 54 от тях оцелели и подложават да бъдат подлагани на допълнителни тестове. За съжаление, увреденият ген бил отстранен само от 28 ембриони и само при няколко от тях  успешно били заменени болестните гени със здравословни. Но освен това ензимите претърпели мутация, което предполага, че природата се държи по начин, който изключва ликвидиране на болестта на такъв етап. Неуспехът обаче не отказва изследователите и те продължават работата си, като обмислят и планират да подобрят технологията.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg