Млякото увеличава риска от Паркинсон

0

Пестицид, използван в селското стопанство, преди да бъде забранен в САЩ през 1988 г., беше свързан с появата на болестта на Паркинсон, съобщи ЮПИ.
Предишни изследвания установиха, че е възможно млякото да увеличава риска от Паркинсон. Учени откриха в мозъците на хавайци, дарили ги на науката, че пестицидът хептахлор епоксид може да има роля за тяхното заболяване.

Хептахлорът и формата му хептахлор епоксид, в която се преобразува, след като бъдат напръскани с него културите, е използван от американските фермери през 80-години на миналия век. Той остава в почвата и водата с години, открит е също в козето и кравето мляко и на други места по света.

мляко, Паркинсон

Международен научен екип използва данни, събрани от 1965 г. до 1968 г. от изследване върху остаряването в Хонолулу и Азия. Участвалите в него 449 мъже на възраст от до 68 години се съгласили да дарят мозъка си след смъртта си. Изследванията на мозъците са направени от 1992 г. до 2004 г.

Невронната плътност на мозъка се оказала най-голяма при непушачите, пили най-много мляко. Пестицидът е открит в 9 от 10 мозъка на почитателите на млякото, при само 63,4 процента на тези, които не пиели въобще.

Хептахлорът се е използвал за изтребване на термити, мравки и други насекоми през 60-те и 70-те години на миналия век.

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg