На Марс е имало океан, търсят как да получат кислород за колонизаторите на Червената планета

0

марсЗа огромен океан на Марс с размерите на Арктика, съобщиха от НАСА. Учените са изследвали атмосферата на Червената планета и са установили, че е изгубила в Космоса над 87 на сто от водата на повърхността й. В самото начало на еволюцията си на Марс е имало толкова вода, че е било възможно да покрие цялата й площ и да достигне до 137 м. дълбочина.

Водата, според изследователите е образувала океан, който обхващал 50 процента от северното полукълбо на планетата, а на места е бил дълбок над 1600 метра. Предвид особеностите в геологията на Марс тази част от нея, вероятно е била покрита от гигантски воден басейн, който заемал 19 % повърхността й, подобно на Атлантическия океан на Земята, който покрива 17 на сто от територията на планетата ни.

марсСлед продължителни изследвания в рамките на шест години, учените създали карта, която показва още, че на Червената планета има микроклимат и дори сезонни промени. Според специалистите от НАСА в районите до полюсите на Марс има обилни запаси вода, която е под формата на лед днес.

Междувременно друга група учени разработват специална установка, с която може да бъде получен кислород на Червената планета. Специалистите от технологичния институт в Масачузетс ще ползват въглероден диоксид като изходен материал за експеримента си, който се очаква да бъде ознаменуван подобаващо преди началото на мисията MARS ONE, чието начало е планирано за 2020 година.

марсКаква е идеята на учените? Преобразувателят ще се снабдява с кислород от марсианската атмосфера, в чийто състав има едва 0,2 на сто от него. Останалата част е въглероден диоксид. Планира се в началото устройството да акумулира и да компресира диоксидния газ. С електролиза кислородът ще бъде извлечен от него.

Ако тестовете на новата установка минат успешно през 2020 г., то десетилетие по-късно се планира да бъде изградена и 100 пъти по-мащабна технология. Едва когато първата, все още в проект установка бъде доставена на Марс, ще могат да отпътуват и първите колонисти на Червената планета.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg