Мъжете за 8 март

0

Из едно проучване по повод женския празник и равноправието.

Разпитахме мъжката част от нашите приятели. Отговорите ще ви изненадат.

Осми март e, няма шега – подсказва го и многото спам в пощенската ми кутия, повечето с едно и също заглавие – „Подаръци за Деня на жената„. Някога дамите са получавали карамфил и дамски чорапогащи, докато от съвременните предложения за подарък, включени в бюлетините, може да очаквате саксийни цветя (които ще оцелеят по-дълго време), сешоар, маша или ролки за коса. Интересното е, че в една и съща брошура предлагат на жените да подарят на мъжете си лаптоп, кафе-машина или камера.

8 март, FacebookТемата била подхваната на приятелско събиране, на което присъствал мой приятел, когато негов колега плахо намекнал, че възнамерявал да купи на момичето си само едно цвете, защото нали наскоро били празнували Свети Валентин. От дума на дума групата мъже се заоплаквала от факта, че жените не се интересуват от техния мъжки празник и дори не си спомнят кога е.

Вдъхновена, реших да разбера какво мислят и то съвсем честно мъжете за празничния женски ден и за тази цел реших да задам няколко въпроса в няколко форума и да се сдобия с нови материали по темата.

8 март, FacebookЗа съжаление заинтересоваността на мъжете към темата беше толкова ниска, че отговорите, които изобщо получих доста ме разочароваха. Направих преглед и в социалната мрежа и зададох подобен въпрос към мъжете, които имах в списъка с моите приятели. Отговориха всичко на всичко двама души (О, тези виртуални приятели!)

Разбрах, че имам погрешен подход, кой всъщност би искал да развали празника на някоя мацка? Затова помолих моя приятел да зададе въпроса на стената си и също да го изпрати и на лични съобщения.

Любопитни ли сте за резултатите?

Ще започна с жените, защото техният брой отговори беше по-голям. Текстът от стената гласеше:

„Господа! Имам нужда от вашата помощ! В неделя е Денят на жената. Как се подготвяте за този празник? Планирате ли нещо специално или тотално го игнорирате? И защо? Благодаря!”

Тъй като жените превзели дискусията, приятелят ми добавил послепис

„Ден на мъжа – необходимост или преувеличение? Не ви ли притеснява, че мъжете имат два празника?”

8 март, FacebookЖенската реакция била следната:

 • Какъвто Денят на жената, такъв и на мъжа;
 • Аз дори незнам кога е Денят на мъжа. Чух за няколко различни дати, но не съм сигурна коя от всичките е вярната;
 • Знаеш ли, мисля че това е същата работа като с валентинките – трябва да показваш обичта си на своя човек всеки ден, а не само в някакъв си там измислен ден. Генерално мисля, че всяка от нас помни и зачита една определена дата. Запаметил ми се е 30 септември и тогава поздравявам или правя нещо мило. Не обръщам внимание това Ден на мъжа ли е, на гаджето ли е, защото ако трябва да гледам на нещата под този ъгъл, то повечето мъжe са момчета и толкоз. Просто нека всеки ден е специален и всеки ще бъде доволен;
 • 10 Март е Ден на мъжа, 30 Септември – Ден на гаджето. Гледано по този начин вече зависи кого имаш до себе си.

Извод: Жените не придават значение на празника на мъжете – откровено признават, че понякога забравят за него и не виждат това като проблем. За подарък обикновено им служат поздравленията, евентуално може да направят нещо мило.

8 март, FacebookА какво официално споделили за Деня на жената мъжете?

 • Аз правя изненади на жената до мен;
 • Що се отнася до мен, всеки повод е подходящ да се покаже на едно момиче малко внимание и грижи – както и липсата на повод. Как така мъжът има два празника? Ден на мъжа и Ден на гаджето. Но пък има само един за жените? Какво искаш да кажеш? Те са два! Ден на жената на 8 март и Ден на момичето – просто така се случва, че е в същия ден – 8 март;
 • Освен ако Денят на гаджето се приеме като ден на партньора. Но тогава жените и така ще са засегната страна. Затова предпочитам празник всеки ден – без сутиен, с много целувки, прегръдки и такива неща. Те са по-важното от някаква дата.

Е, добре. Вероятно мъжете, пишещи по форумите, се притесняват от осъждане и обществен линч.

… онова, което мъжете споделят в private кореспонденцията си:

 • Мисля, че този празник е необходим за много жени и е важен за тях. Не получавам подаръци за Деня на мъжа и не ми е неприятно от факта, защото корените на мъжкия празник са отскоро, докато празникът на жените се корени доста по-отдавна;
 • Дали получава поздравления? Не помня – ако да, то това е повече като жест от типа прегръдка/целувка, но със сигурност не и подарък. Какво мисля за празника – готин е! Истината е такава, че дори липсата на повод е добра причина да доставиш удоволствие на любимия човек, да не говорим пък точно на празника! Някои може и да твърдят, че е комунистически, че е без никакъв смисъл, но пък на мен ми харесва! И дори имам впечатлението, че на този ден дори най-еманципираните жени им се приисква поне в този един единствен ден да са третирани по по-различен и мил начин;
 • 8 март, FacebookИстината е, че този празник наистина ми харесва. Това е още една възможност да доставя удоволствие на жена си – да й покажа още веднъж, че е наистина ценена! Да купиш букет цветя, да се разходите или да излезете на сладолед и просто, в зависимост от възможностите, просто да се забавлявате. Някой би казал, че така трябва да се прави през цялата година и той със сигурност би бил прав. Но има дни в годината – като рождения ден, Свети Валентин, Бъдни вечер, и други подобни, в които имаме нуждата да се чувстваме особено ценени. Ето защо, по мое лично мнение, колкото повече такива възможности, в които някой много повече оценява усилията, толкова по-добре. Не помня обаче някога да са ми честитили Деня на мъжа, нито от моята „блондинка”, нито от друга жена. Но аз не съжалявам за нищо. Мъжкият празник е по-скоро забравен, а освен това – извинете ме за моя „шовинизъм“ – но момчетата имат малко по-различен характер от жените и по-различни нужди;
 • Хм… какво мисля ли? Като цяло, към такъв тип празници подхождам особено сериозно. Ако имаш до себе си любима жена, е хубаво под този претекст да подариш цвете. Като цяло, аз съм на мнение, че жените трябва да бъдат по-обгрижвани от мъжете, така че нямам нищо против да ни бъде отделяно по-малко внимание на нашия празник. Рядко съм получавал поздравления от жените, както и подаръци. Като цяло харесвам и го приемам празника на жените;
 • Нали знаеш, че единственото ми любимо момиче се казва Ретина (дисплей, използван в IPAD) и, за съжаление, е скъпа. И не ми прави подаръци.

Само един-единствен мъж признал, че:

 • Женският празник ми е абсолютно безразличен. Не поздравявам, не подарявам цветя. На жена ми също. Все ми е тая дали някой празнува – не мърморя и не критикувам. Имам травма от комунизма.

Резюмето се оформя от само себе си – повечето мъже и жени харесват и приемат женския празник. Дори да не е така – нямат очи да го признаят, и във връзка с това благодаря за искреността на човека, който единствен изказа мнението си, без задръжки. Не само това – мъжете сами обясняват защо не получават пожелания и подаръци по повод техния празник!

8 март, FacebookТака че, скъпи Дами, ако имате човек, който специално за Вас се реди на опашката за цветя цял час – оценете го, вместо да мърморите, че той трябва да ви глези през цялата година. Партньорът Ви се старае за Вас и ако прави някакъв жест, то е, защото той иска да донесе усмивка на лицето Ви – не гримаса и вълна от критика. Дори и да мислите, че е глупаво, знайте – той вярва, че Вие най-малкото заслужавате поне едно цвете и че дори тайно мечтаете да го получите.

От друга страна, трябва да припомним, че все пак това е само един празник – не е повод да се хвалите, че сте купили подарък за 400 евро. Едно цвете и хубав жест са универсална ценност, но ако искате да заложите на подаръци, то не забравяйте преди всичко да имате предвид това, което Вашата жена обича, за какво мечтае и това, което я интересува. По всичко това се разбира дали женският празник е нещо комерсиално за Вас или го приемате за хубав обичай, с който показвате, че дори и през годината не се стараете за своята половинка, то поне в тези няколко пъти в годината, искате да я направите щастлива.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg