Манекенка спаси бежанец край остров Кос

0

След снимката с удавеното 3-годишно сирийче, която мълниеносно се разпространи в интернет и десетките рисунки на момченцето, вдъхновили художници от целия свят, друга фотография се превърна в най-споделяна в последните часове. Бившата манекенка от Гърция Сандра Цилигериду е прегърнала спасеният от нея 31-годишен сирийски бежанец, открит във водите край остров Кос. Снимката е направена от приятелка на бившия модел от южната ни съседка на яхта, малко след като Мохамед Бесмар е бил изваден от морето. Сандра е с очила, за на се виждат сълзите й. Прегърнала е мъжа, който изглежда много изтощен след 13-часова борба за живота си. Фотографията първа вижда кореспондентът на германския вестник “Билд” в столицата на Гърция. Ето и историята, описана от нея:

Sandra Tsiligeridu, гръцка манекенка спаси сирийски бежанец

Сандра Цилигериду

Майката на три деца и бивша манекенка Сандра отдъхвала със своето семейство на остров Кос. Нейният съпруг събирал тен на малката яхта, а тя и децата се гмуркали в морето. Докато плували, Сандра видяла банкноти и бебешки дрехи във водата.

„Изтръпнах точно в този момент, защото пред очите ми изплуваха картини с удавени бежанци, докато се опитват да стигнат сигурен бряг. Нито един човек обаче, не видях“,

сподавено разказва манекенката. В този момент видяла две мъжки ръце да се подават от морето. Сандра започнала да вика отчаяно съпруга си. Веднага сириецът бил изтеглен на яхтата. Той треперел и не можел дори да говори.

Малко по-късно станало ясно, че името му е Мохамед. Мохамед Бесмар, по професия дизайнер от размирния град Алепо в Сирия. Той, заедно с други 39-ма бежанци се качили призори на гумена лодка от Бодрум в Турция към гръцкия остров Кос. Лодката била управлявана единствено от гребла, нямала двигател. По време на плаването едното весло било отнесено от висока вълна. Настанала паника, а сред бежанците имало и бременна жена. Единствено дизайнерът скочил в морето, за да открие греблото. Лодката обаче, била бързо отнесена от вълните. Това, което съхранило Мохамед била спасителната жилетка, която негов приятел му хвърлил, след като осъзнал, че няма как мъжът отново да стигне до лодката.

сирийски бежанциСлед като всички пристигнали благополучно на остров Кос, уведомили властите, че техен събрат е в беда. Крайбрежната охрана започнала да го издирва, но безуспешно. Така Мохамед останал повече от половин денонощие в морето. Точно тогава бил видян от Сандра.

„Щом дойде на себе си, Мохамед каза, че е щял да е мъртъв, ако съм го открила десет минути по-късно“,

продължава разказа си манекенката, подавайки на кореспондента на „Билд“ трогателно писмо, с адресант Мохамед Бесмар:

„Изказвам своите искрени извинения на правителството на Гърция, че стъпих на негова територия, но преди всичко искам да благодаря на теб, Сандра. Искам да ти благодаря за това, че спаси живота ми. Трябваше да се махна от военното положение в родината ми, друг изход нямах… Дълго не успявах да разкажа нищо за себе си, защото бях изключително изтощен, нямах представа дори колко съм бил в студените води. Щом усетих, че смъртта е наблизо, видях моята спасителка – теб, Сандра. Приеми моята най-дълбока и искрена благодарност.“

Докато разказва цялата история 43-годишната жена не успява да сдържи своите сълзи. Сълзи, които са израз не само на вълнение, но и на искрен човешки гняв:

„Знаете ли, бежанци спят под небето на остров Кос, улиците са препълнени, а Обединена Европа не предприема нищо. Очаквайте трупове тук през зимата. Направила съм нещо съвсем естествено, един човешки жест, жест, който би трябвало всеки друг също да направи. Наш дълг е да помогнем на тези хора. Европа загуби хуманността си, загуби ценностите си. Хора, време е да се събудим!“

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg