Мамутите изчезнали поради затопляне, а не охлаждане на климата

0

Мамутите са изчезнали в края на последния ледников период в късния Плейстоцен. Огромните животни са населявали обширни райони в Европа, Северна Америка и Северна Азия. Мамутите били животни с необичаен размер. Във връзка с гигантските им пропорции в днешно време използваме термина „мамут“ като нещо голямо. Най-големите известни видове от този биологичен екземпляр, съществувал на земята са били степните мамути. Останки от тях били открити в Европа и Азия, те достигали 4,5-5 метра височина.

Коя е причината за изчезването на мамутите?

mamut2Една от теориите за изчезването на тези животни е, че мамутите загинали постепенно в резултат на значителни промени в климата, които се появили в края на плейстоцена и холоцена преди около 10 хиляди години. Това е бил период, в който мамутите не са били в състояние да се адаптират. Изследователите също така вярват, че тяхното изчезване може да се дължи на заболяване или епидемия. Не изключват също така, че точно човекът може да е избил мамутите, заради тяхното месо и кожи.

pleistocenВъпреки това, според едно скорошно проучване, публикувано в списание Science, една от основните причини за изчезването на мамутите е изменението на климата, а по-специално неговото затопляне, което станало в края на последния ледников период.

През 2013 г. в северната част на Сибир, е бил намерен мъртъв мамут, запазен в отлично състояние, с незамръзнала кръв, а долната част от тялото му лежала в чист лед.

Генетиците анализирали ДНК-то на мамута, чиито останки били открити преди няколко години в Сибир. След това разгледали как климатът се е променял в продължение на 11 хиляди години, в епохата на изчезването на мамутите. В резултат на това се оказало, че една от основните причини за изчезването на тези животни са били в действителност промените в климата, но не застудяването, а напротив –  затоплянето му!

mamut1По време на нестабилния климат в късния Плейстоцен, преди около 60 и 12 хиляди години настъпили резки промени на температурата на въздуха, наричани Interstadial (топъл период  между много по-студени периоди), които довели до повишаване на температурата с 4 и 16 градуса по Целзий само за няколко десетилетия. Много големи животни не оцелели  в такива горещи условия.

„Това внезапно затопляне е имало огромно влияние върху климата, което е довело до промени във валежите и имало силно въздействие върху флората на нашата планета”,

казва Алън Купър, директор на австралийския център по Древна ДНК в Университета на Аделаида, който е един от авторите на проучването.

„Вероятно точно топлото време е изиграло ключова роля в изчезването на мамутите от повърхността на Земята“, добавя Купър.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg