Защо настръхваме, когато слушаме конкретни песни

0

Необятният свят на музиката и въздействието на това изкуство върху всяка фибра от тялото ни продължават да са обект на изследване по света. Поредните две любопитни проучвания заковаха погледа ми в мрежата.

Първото е на екип учени от Кеймбридж, които установиха как песни, които определяме като „любими“ разкриват основните черти на характера и личността ни. Сантименталните и склонните към съпричастност хора предпочитат песни като „Hallelujah“ на Ленард Коен. И обратно, хората, които притежават аналитичност и „систематичен ум“ и са изцяло подвластни на правилата и логиката, залагат твърдата музика като хеви метъл, хорд рок и пънк.

Музикалните ни предпочитания влияят пряко на нашето поведение, категоричен е Дейвид Грийнбърг, който е ръководител на екипа в университета в Кеймбридж. По думите ми има пряка връзка между това да си фен на твърдата музика да си почитател на творчеството на Толкин, създал „Властелинът на пръстените“. И още от резултатите – мизантропите и циниците по природа предпочитат композициите на пост пънк формации като „Халф мен, халф бискит“ и „Дъ Фол“.

Отявлените привърженици на джаза, класиката, кънтри музиката и блуса винаги са били отворени за нови емоции и преживявания. Хората, които в колата си или вкъщи слушат предимно соул, хънк, поп и електронна музика се определят като приятни за общуване екстроверти.

В самото проучване участвали 4000 доброволци, които освен че попълнили въпросници със своите музикални предпочитания, но и се подложили на психологически тестове. Тези, с изразено чувство за емпатия харесвали soft жанрове – соул, R’n’B, мелъди рок, а тези със системно мислене залагали на „интензивните“ пънк, хард рок и хеви метъл.

Музика, песниАдмирации заслужават и колегите на учените от Кеймбридж в университета Мидълтаун, Кънектикът заради своето изследване, резултатите от което със сигурност ще Ви впечатлят. Разтърсващи реакции на тялото ни предизвиква музиката при над 80 на сто от меломаните, някои от реакциите могат дори да се сравняват с тези на… оргазма! Възможно ли е това?

Естетическото вълнение от някои музикални жанрове може да премине през няколко фази. Особено на концерти, слушателите преминават през потене, тремор, елементи на възбуда, та дори изтръпване. Случвало ли Ви се е? Това въздействие върху психиката ни е познато като „кожен оргазъм“. Музикалното въздействие върху тялото ни се дължи на допамина. Най-пристрастяващи са музикалните пасажи, които съдържат неочаквани за слуха ни хармонии, динамични скокове и низходящи акорди. Пиесите, които залагат на сблъсък на нотите с главната мелодия са по-известни като мелодични аподжатури. Те също влияят силно на слушателя. От хората, които реагират физически на мелодиите всеки четвърти се просълзява, всеки 10-ти признава за тръпки по тялото, а 5 % не крият за настръхване на кожата. Като най-силно в изследването било въздействието на Концерт за пиано № 2 на Рахманинов, саундтракът към „Титаник“ My Heart Will Go On на Селин Дион, „Someone Like You“ на Адел, Бах и неговата Токата във фа мажор, както и Ленард Коен с емблематичното „Hallelujah“.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg