Извинявай, Пловдив, обещаваме, че повече няма!

0

Осъзнавате ли колко е лесно да изметеш няколко века история? Просто хващаш метлата и събираш останките. После поръсваш с мръсотия и си тръгваш. Ех, ако само камъните можеха да говорят? Ако можеха да плачат, ако можеха да раздават справедливост?

Георги Самуилов, Пловдив, Античен театърЯсно е, че Георги Самуилов е прав. Ако някой мисли обратното, е абсолютно на грешен път. Георги Самуилов е прав, защото си е платил, а който плаща – той поръчва музиката. Иска Васко Кеца – получава го, иска Берлинската филхармония – получава я, ако може да си я позволи. Той обаче, иска и чалга, а нас това ни дразни, защото вече се чувстваме европейци и ако навръх юбилея му в Античния театър във Филипопол звучеше „Секс Пистълс“, примерно, ние щяхме да му простим по европейски. Но не можем да му простим, че античността е потъпкана от острите токове на попфолка.

Аз му прощавам! Съветвам Ви да му простите и Вие, драги пловдивчани. В жегите и без друго трудно се спи. Прощавам му, защото си е платил. Но не прощавам на тези, които са взели въпросните „официални“ 2880 лева. На тях не бива и Вие да им прощавате, защото те продават историческото и културно наследство. То струва „официално“ само 2880 лева. Утре някой ще си плати, за да снима порно филм там, ще си плати за каквото си иска, дори може да си плати и за да унищожи театъра и вие с удоволствие ще му вземете парите, драги общинари, драги кмете Тотев!

Пловдив, Античен театър, Георги Самуилов

Пловдив, Античен театър, рождения ден на петролния бос Георги Самуилов

Не ми се иска да го кажа, но Пловдив отдавна се провали като европейска столица на културата, без значение какво ще се случи след 4 години. Община Пловдив предаде Пловдив. Така става, когато остойностите нещо, което е безценно. Културно-историческото наследство не струва пари, не и пикливите Ви 2-3 бона и още толкова под масата. Не става въпрос и за изгъзицата на един български милионер, на арогантността и извратеността да чества половинвековната си история там, където е седял, може би император Марк Улпий Траян. Вие, драги подкупни общинари, давате carte blanche на един милионер да се чувства император, макар и за една нощ. Вие правите така, че всичко да изглежда позволено. Минавало ми е и през ума, че не може да откажете. Че поръчката е пусната от „високо“, че е със силата на директива, че и Вие имате семейства, за които трябва да се грижите с нищожната си заплата и нищожните си рушвети, но в тая шибана помийна яма, в която сме превърнали България все на някой трябва да му падне пердето, все някой трябва да поеме риска и да се опълчи. Какво по-добро място от Античния театър…

ПловдивИма една такава житейска мъдрост, която казва, че хората се страхуват от времето, а времето се страхува от пирамидите. Спокойно може да се перифразира. А вие, драги общинари сте най-безстрашните. Вас не само, че не Ви е страх, ами сте му сложили и цена и то доста скромна за един търговец с горива.

Какво следва оттук нататък? Може би ще превърнете Античния театър в чалготека? Може и в механа… все тая! Идеята е да падат някакви пари. На почит и уважение да се учим е късно, а и няма смисъл. Има смисъл, че от тук трябва да почне нещо. Нещо трябва да се случи, защото народ, който не познава историята си, е наказан да я преживее отново. Извинявай, Пловдив! Извинявай, Античност. Повече няма!

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg