Клонират мамут – възможно, но необходимо ли е (видео)

0

Винсънт Линч, професор по генетика в Университета на Чикаго очаква в обозримо бъдеще човечеството ще бъде в състояние да клонира мамут. Въпреки това, според него не е редно това да се прави.

Ученият провел изследвания върху генетичните различия между мамутите и слоновете, живеещи в днешно време. Това е най-обстойното изследване от всички, провеждани досега изследвания относно генетичните промени, благодарение на които са се създали и развили мамутите. Това изследване е чудесен модел, който помага да се разбере как работи морфологичната еволюция, защото мамутите са много тясно свързани със слоновете, твърди Линч.

Museum_Quadrat,_MammutПроведеното изследване показва, че мамутите са имали повече мазнини и гъста козина, благодарение на гена TRPV3. След въвеждането на този ген в култивирани човешки клетки, генът TRPV3 започнал да произвежда протеин, който е по-малко чувствителен към топлина, отколкото TRPV3 при слоновете. Същото явление се наблюдава и при мишки, на които изкуствено е подтиснат генът TRPV3. Мишки, подложени на експеримента, са предпочитали по-ниски температури и са се сдобили след това с по-гъста козина.

Професор Линч отбелязва, че лабораторните тестове не позволяват да се разкрие цялата истина.

„Ние няма да сме в състояние да предскажем с абсолютна сигурност ролята на този ген, докато не клонираме мамут. А в бъдеще това ще бъде абсолютно възможно да се направи. Въпреки това, възниква въпросът дали, ако можем да направим нещо, трябва ли да го направим? Не мисля. Мамутите са изчезнали, и средата, в която те са живели, е била засегната. В момента на ръба на изчезване са страшно много видове, на които трябва да помогнем да оцелеят.“

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg