Магарешко сирене – здравословно, скъпо и вкусно

0

Магарешки бодил – да, магарешки инат – още повече, но магарешко сирене? Със сигурност едва ли си правите точно тази асоциация като чуете за магаре. Причината е, че просто не знаете какъв скъп и здравословен деликатес е всъщност сиренето, произведено от магарешко мляко.

Магарешко сирене

Някои находчиви хора обаче, са се сетили за това и са започнали да произвеждат един от най-скъпите продукти в света. Става дума за съседите ни – сърби, които въртят сериозна търговия с магарешко сирене. Цената му е впечатляваща – един грам от този продукт струва 1 евро, или за един килограм трябва да платим солидната сума от 1000 евро.

Novak DjokovicАко си мислите, че толкова скъпа храна, трудно ще се пласира, то със сигурност сте в голяма грешка. Не само, че се продава добре, ами даже се харчи „като топъл хляб“. Слуховете дори твърдят, че легендата Новак Джокович е изкупил всичките налични количества, които е могъл от специална мандра–производител. Целта му е да ги използва за веригата ресторанти, които смята да отвори скоро в родината си.

Магарешкото сирене обаче не е на такива бучки на каквито сме свикнали да виждаме сиренето. Заради високата си цена, бучките са оформени в много по-малки размери и приличат на бонбони. Мандрата, която го произвежда се намира съвсем близо до Белград, само на час път от столицата на Сърбия. Тя е разположена в известния природен резерват „Засавица“.

Магарешко сиренеВъв фермата се отглеждат 130 магарета, като женските от тях се доят 3 пъти дневно. Произведеното от магарешко мляко сирене, е с много богат аромат, изтънчен вкус, но освен това е най-близо по състав до майчиното мляко.

За да се направи 1 кг. сирене са необходими 25 л. магарешко мляко, цената на което е между 30 и 40 евро за литър.

От мандрата „Засавица“ твърдят, че магарешкото мляко не съдържа бактерии и поради това може да се пие дори непастьоризирано.

Магарешко сиренеВ него има минерални соли, които подхранват кожата и стимулират обновяването й, а това я прави мека и свежа. Освен това, магарешкото мляко съдържа незаменими мастни киселини. Качествата на магарешкото мляко са известни на хората още от дълбока древност. Самият Хипократ го е предписвал за лечение на различни болести, а Клеопатра се е къпала с него, за да запази младостта и свежестта си.

Интересът към този здравословен продукт се засилва постоянно, а това е причината ферми за производството вече да са създадени в Белгия, Франция, Италия, Гърция и разбира се в съседна Сърбия.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg