Край с маргарина! Изчезва от пазара до 3 години.

0

Американската агенция за храните и лекарствата (FDA) счита, че индустриалните ненаситени транс-мастни киселини, или хидрогенирани растителни масла, са толкова нездравословни, че в рамките на три години трябва да бъдат изтеглени от пазара в САЩ. Тези мазнини са включени в съдържанието на маргарините, но също така и на други продукти като крекери, оризови питки или бисквити. В Дания, подобна забрана е валидна е въведена от 12 години.

trans maznini2Според FDA частично хидрогенираните или така наречените втвърдени растителни масла, като основен източник на ненаситената транс мастна киселина, не са „признати за безопасни“. За прекратяване на използването им, производителите ще имат три години.

Процесът на хидрогениране увеличава трайността на растителните масла, които в преработен вид се използват за удължаване на времето за съхранение на продуктите, както и в производството на хлебни продукти като крекери, пайове, торти и бисквити.

Въвеждането на забраната от страна на FDA ще окаже въздействие върху намаляването на смъртността от сърдечни пристъпи. Известно е, че консумацията на индустриалните транс мазнини увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания, а също може да бъде причина за развитието на диабет тип 2.

trans maznini1Консумацията на транс мазнините силно се увеличава през 70-те, когато популярността натрупан маргарин. Към продуктите, съдържащи нездравословните мастни киселини можем да причислим пържените картофи, защото транс мазнините се образуват по време на нагряването на олиоти и пърженето при висока температура, особено когато мазнината се използва многократно. Както вече споменахме, в Дания от 12 години е въведена забраната за употребата на почти всички транс мазнини. Нещо, което тепърва трябва да се въведе в световен мащаб, за да се подобри здравословното състояние на населението.

За съжаление продуктите, които съдържат вредните за организма транс мазини, са толкова лесно достъпни и са навсякъде по рафтовете в супер, хипер и мини маркетите. Има ги дори в безобидната вафла, която хапнахте следобед за повишаване на кръвната захар, докато сте на работа и силите Ви са привършили.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg