Tablegallery или изкуство по масите

0

Не знам кога точно ги забелязах. Първо в един приятен за късни следобедни бири бар на „Оборище“, а после и в един двор, изолиран от централния шум и перфектен за ароматни сутрешни кафета на „Шишман“. Стилни, причудливи графики – понякога пейзажи, понякога стилизирани лога, понякога илюстрации на несъществуващи приказни сюжети, очевидно направени от професионални художници-графици. Изкуство, превърнато в подложки, които може да подминете съвсем безучастно, може да колекционирате страстно, а може и неочаквано да отклоните поглед върху тях от задъхания делник, от скучния човек отсреща, който безмилостно краде от доброто ви настроение или просто, да  преподредите нахвърляните си мисли и намачкани чувства.

Човекът, който успява да събере в едно изречение несъбираеми понятия като „изкуство“ и „на маса“ е Здравка Будинова, учила графичен дизайн в Мадрид, после плакат и визуални изкуства в София. Нейно дело е проектът Tablegallery, с който си поставя амбициозната задача да приближи изкуството до хората – онези забързани градски хора, които стават към и петнайсет, закусват с чаена чаша кафе, сериозна доза поливитамини и се впускат в превземане на ежедневния график в органайзера си, в който посещението на галерия е с твърде нисък приоритет – не че не би им било иначе истинско и неподправено удоволствие!

tablegallery, Здравка БудиноваПрактиката е добре известна в големите европейски градове като Амстердам, Брюксел, Париж и пр., където изкуството отдавна живее свой собствен алтернативен живот.

Към българския вариант на този проект са приобщени 22 столични заведения – барове, кафенета, ресторанти, пекарни – все места, които се отличават с отношение, арт атмосфера и внимание към ръчния детайл.

Засега Tablegallery представя петима художници, сред които Петя Константинова, Христо Донев, Пепа Лалич, „Слънце, планина, дърво“ и самата авторка на идеята Здравка Будинова, но проектът е отворен за всички хора, които по един или друг начин са непреклонни в битката с безцветието и бездарието наоколо.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg