Козметичната индустрия спира ексфолиантите

0

Пастата за зъби, душ геловете и дори прахът за пране, съдържащи гранулки за механично почистване, са често използвани продукти. Учените обаче са установили, че са много вредни за околната среда. Ето защо гранулките ще изчезнат от състава на химичните продукти от бита и козметиката.

exfoliation3Най-накрая учените постигнали своето и принудили голям производител на козметика от САЩ да прекрати използването на тези пластмасови гранулки в ексфолиантите си. А до 2020 г. от рафтовете в магазините трябва да изчезнат всички козметични продукти, които използват в състава си такива гранулки. Учените дори дали алтернатива с какво да бъде заменена тази популярна съставка, поради която често купуваме даден продукт.

Вместо вредните за околната среда гранулки, химичната индустрия може да ги замени със семената на плодове, които също ще действат, както ексфолиантите.  Изключително важно е също така новите вещества да са най-приятелски настроени към околната среда и да са биоразградими.

Изкуствените вещества, влизащи в състава на химичните препарати, които използваме в ежедневието за разкрасяване или пък при прането в пералните машини, се вливат в канализацията, оттам попадат във водоемите и достигат реките, моретата и океаните, населени с хиляди животински видове. Без да подозират дори за тях животните ги поемат, което означава, че ние дори не осъзнаваме каква заплаха сме за живота.

exfoliation2Следващият път, когато стоим пред рафта с козметиката за тялото или лицето, или пък, за да имаме най-перфектно чистите дрехи, може поне да си спомним за тази тема. Защото поне за момента ние нямаме алтернатива. Което обаче не означава, че не можем от сега да настоим съзнанието си за промяната, която е задължителна! Промяна, която ще промени не само индустрията, но и нас и нашето съзнание за отговорността, която носим за живота на тази планета. И когато след време стоим пред избора, нека изберем правилното!

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg