Как изглежда една ферма за биткойни (снимки)

0

Идеята за разпределена криптовалута датира от почти 20 години. Тази концепция е частично описана в края на миналия век в документ на киберпънк общността от Ник Шабо и Веи Даи. Днес

Биткойн представлява виртуална платежна система, която има отворен код.

Основана е на P2P разпределена мрежова архитектура. Това е счетоводна система, споделена в интернет за поддържане на индивидуални сметки, която работи с едноименната единица – биткойн, позната повече като криптовалута или виртуална валута. Системата Биткойн е изцяло децентрализирана – няма администрация и е без институционален контрол.

ферма за биткойни

Знаете ли, че в света има много ферми за биткойни? Една от тях – може би една от най-големите, е разположена в автономния регион Вътрешна Монголия в Китай. Базирана в индустриалният парк SanShangLiang, фермата на 21 век се занимава основно с производството на хардуер за добив на биткойни. Собственост е на компанията Bitmain.

В т.нар. ферми се добиват биткойни – платежни единици, които се ползват като възнаграждение за извършена изчислителна работа по криптиране. При нея потребителите проверяват съществуващите блокове от верига и създават нови с помощта на изчислителната мощ на компютри. Освен чрез „добиване“, биткойните се търгуват успешно на борсите в целия свят. Платежно средство са сред все повече търговци (не само онлайн) – с тях могат да се заплащат услуги, продукти или да се разменят за други валути.

ферма за биткойни

Китай е световен лидер в добива на биткойни. 50% от фермите за добив на цифровата валута са в азиатската държава. Причините са обясними – евтината работна ръка и ниската цена на електроенергията.

Шансовете за печалба са толкова по-големи, колкото е по-мащабна фермата.

ферма за биткойни

Само този пул за производство на криптовалутата харчи по $39 000 за ток дневно. При днешния курс на биткойна, в света се добиват биткойни за приблизително $7 милиона в рамките на денонощие.

Китайската ферма Bitmain е изградена от 8 еднотипни халета. В тях има общо 25 хиляди компютърни устройства, с които се добива цифровата валута.

Техниката се обслужва от 50 души, които работят на три смени. Седем от хангарите са за производство на биткойни, а в осмия се добиват лайткоини.

Служителите на Bitmain живеят в триетажна сграда, недалеч от хангарите със супер мощни процесори. Освен стаи, в офиса има и кухня. Така се осигуряват условия за денонощно наблюдение на състоянието на техниката.

ферма за биткойни

Климатът във Вътрешна Монголия е горещ, прашно е и често компютърните модули прегряват.

С ремонтите на техниката са ангажирани шестима специалисти. Понякога се изисква и дълъг анализ на възникнали проблеми.

У нас над 20 са фирмите, които приемат плащания с биткойни. Това са компании за спортна екипировка, за хранителни добавки, за храна, осветителни тела и т.н. В София преди три години бе открит и единственият битомат (банкомат за биткойни) в България. Той се намира в сградата на „Интерпред – Световен търговски център“.

сн: Quartz

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg