Установиха микс от какво е ароматът на кафето

0

кафеНе за всеки на този свят ароматът на кафе е ободряващ. Факт е, че за повечето хора уханието на черната напитка освежава сетивата. Учени доказаха, че ободряващият ефект не се дължи на кофеина в кафето, защото той няма нито миризма, нито вкус. Аромат изпускат летливите съединения, изпаряващи се изключително лесно на стайна температура.

Британският химик Анди Брънинг описва надълго и широко в своя блог в интернет сложния букет от съединения, които предизвикват стимулиращия аромат на черната напитка. Сами по себе си химическите съединения ухаят на подправки, пръст, плодове и дори на… котка. Тези миризми в комбинация допринасят за богатото ухание, с което сутрин се изпълва кухнята ни.

кафеОткрити са повече от хиляда химикала в кафето. Изключително малко от тях имат собствена миризма. Така например ароматът на плодове се отделя от алдехидите, а карамеленият нюанс се придава, благодарение на фураните.

Пиразините предизвикват нюанса на земя. От изключителна важност са и няколко серни съединения. Част от тях е и дифурфурилтиол, който се образува по време на самото изпичане на кафените зърна и има определящо значение за крайния аромат. Фенолите и гваяколът подпомагат с нюансите си на подправки и опушено.

Има и съединения, които ако бъдат взети самостоятелно, имат неприятна миризма. Като например метанетиолът, чиято воня наподобява тази на гнило зеле. Съединението тримеркапто-триметилбутил причиняват непоносимия от много хора аромат на котка.

кафеАроматът на кафето въздейства върху протеиновата и генната активност на мозъка на плъхове като намалява стреса им. Това беше установено от корейски учени от Националния университет в Сеул още преди 8 години. С опита си с косматите животни специалистите доказаха, че цялостният ефект на кафето не се дължи единствено на кофеина в него.

Друго задълбочено проучване от преди няколко месеца показа, че кафето предпазва от деменция. До 5 чаши от горчивата, но ароматна напитка на ден намаляват опасността от заболяването с 20 на сто.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg