Изтриване на спомените лекува наркозависимостта

0

Учени от Института Scripps открили как да бъдат изтривани спомените от мозъка на употребяващите наркотици. Този метод улеснява процеса на рехабилитация, като води до обезсърчаване на наркоманите да се завърнат към приемането на пристрастяващите вещества. Новото откритие е публикувано в списание Molecular Psychiatry, и откъси от него споменава и The Washington Post.

iztrivane na spomeni-narkotici1По време на експериментите, изследователите инжектирали на мишки веществото blebbistatin което е инхибитор на миозин II, характеризиращ се с ниско молекулно тегло. Това избирателно влияе на актина – ключов протеин в организма, който осигурява, наред с другото, създаването на дългосрочната памет.

Ето защо, в мозъците на лабораторните животни учените успели напълно да премахнат всички спомени за употребата на наркотика. В допълнение, мишките били освободени от желанието за повторна употреба на лекарството (в случая това бил метамфетамин), които обикновено се извършва в рамките на един месец.

iztrivane na spomeni-narkotici2През 2013 г. същият екип от изследователи е бил в състояние да отстрани всички спомени за наркотиците, чрез директно блокиране на актина. Въпреки това, тъй като този протеин играе ключова роля в мускулната контракция и мозъчните функции, като метод за лечение би бил смъртоносен. Новият метод е косвена терапия, която помага да се избегне тази опасност. Освен това, blebbistatin не трябва непременно да се прилага директно в мозъка, а може да се инжектира в един от крайниците.

„Когато се комбинира с традиционните форми на рехабилитация на хората, зависими от наркотиците, сега сме в състояние да блокираме началото на нежелани реакции, свързани с отнемането на пристрастеността към метамфетамин, само след един курс на лечение.“ – казва ръководителят на изследването Кортни Милър.

Изследователите подчертават, че техният метод оставя непроменени всички спомени, които не са свързани с наркотиците.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg