Велизар Енчев: Марихуаната за лечебни цели е спасителна сламка за много хора

0

Независимият народен представител Велизар Енчев стартира онлайн петиция в подкрепа на легализирането на употреба на марихуана за медицински цели. До момента петицията е събрала над 2 800 подписа. Той възнамерява през септември да внесе проектозакон за легализиране на канабиса за медицински цели.

Г-н Енчев, защо стартирахте петиция за легализирането на медицинския канабис в България?

Велизар Енчев

Велизар Енчев

-Всъщност това не е нещо ново, инициативата е от преди два месеца, когато зададох въпрос към министър Москов по време на парламентарен контрол. Той ми отговори, че проучванията за използването на медицинската марихуана продължават, но все още няма категорични доказателства в полза на нейното легализиране. В същото време аз давам факти в колко европейски държави медицинската марихуана е легализирана под строг лекарски контрол, в колко американски щати. Последната държава, която я е легализира е Румъния. Това е тема за публичен дебат след като в медицинските среди има различни мнения и противопоставяне. Искам да кажа нещо за първи път. Смятам, че фармацевтичната мафия в България няма полза от подобен дебат. Фармацевтичната мафия у нас и по света, е тази, която отхвърля всякакви алтернативни форми на лечения, при това доказани от медицинската практика в ЕС и в САЩ, както и в Латинска Америка.

-Легализирането на медицинската марихуана не е ли нож с две остриета?

-Статистиката говори, че последствията за хора, които имат ракови заболявания и са подложени на химиотерапия, са много тежки. Доказано е, че медицинската марихуана облекчава на сто процента тези страдания. Доказано е също, че медицинската марихуана облекчава страданията и при множествената склероза и при СПИН. Какво значи нож с две остриета? Това трябва да става само под лекарски надзор, а не със снабдяване на улицата от дилъри, които са част от фармацевтичната мафия в България. Не мога да разбера защо е тази съпротива срещу нещо, което е въведено в половин Европа и в същото време има доказан обезболяващ ефект при тежки заболявания и при хора в терминално състояния, при умиращи хора. За тях марихуаната за лечебни цели е спасителна сламка. Като става въпрос за нож с две остриета, става въпрос и за мен. Това, което предлагам не е в полза на моя личен рейтинг, на този на партията, която ръководя – Движение за радикална промяна „Българска пролет“, защото у нас консерватизмът към новото е много силен. С тази инициатива не печеля нищо. Напротив, точно обратното. Воден съм от хуманни, а не от популистки съображения и затова не печеля, а губя рейтинг.марихуана

-Много хора са Ви запомнили с твърденията, че основните проблеми в държавата са бедността, олигархията и корумпираните управляващи, а изведнъж предлагате легализиране на медицинската марихуана.

-Разбира се, че основните проблеми са олигархията, мутризацията, бедността, ниския жизнен стандарт, който ни отвежда на последно място в ЕС. Не трябва да забравяме и високата смъртност. Това са най-важните проблеми, а използването на марихуаната за лечебни цели, е второстепенна или третостепенна цел. Когато става въпрос за облекчаване на страданието на дори и един болен човек, няма нищо по-важно от това за мен. Тук става въпрос за хиляди болни в България, които биха могли да намерят облекчение на своите страдания, а някои от тях дори да бъдат излекувани с третирането на медицинска марихуана. Аз съм съгласен с Вас, че това не е най-важното, но хуманизмът трябва да стои преди всичко, дори и да става въпрос за един човек.

-Очаквахте ли два месеца преди местните избори ПФ да се разцепи?

валери симеонов красимир каракачанов

Красимир Каракачанов и Валери Симеонов

-Аз съм изненадан, че толкова късно се случва това. Удивен съм, че депутатите от ВМРО толкова дълго успяха да издържат диктаторския стил и незачитането на чуждото мнение на Валери Симеонов. По-добре късно от колкото никога. Симеонов третира парламентарната група като своя фирма, третира депутатите като свои подчинени. Така се отнася и с журналистите в парламента, смята ги за свои служители в телевизия СКАТ. Стилът му на поведение е нелечим. Всеки, който прави коалиция с него, трябва да си дава сметка, че става дума за сериозен, фундаментален проблем на междуличностното общуване. Има фундаментални различия между ВМРО и НФСБ, които още в началото на коалирането бяха ясни. Първото е, че ВМРО е „За“ строежа на АЕЦ – БЕЛЕНЕ и участва в референдума по този въпрос с БСП, НФСБ е категорично „против“ строежа на централата. ВМРО е „За“ строежа на „Южен поток“, НФСБ е категорично „против“, тъй като г-н Симеонов е заклет русофоб. Партията на Каракачанов е против проучванията за шистов газ, докато Валери Симеонов доскоро беше открит лобист за тях. Тези три факта, които изброих говорят, че коалицията е неестествена. За моя изненада се оказа, че господин Симеонов е един крайно десен, консервативен политик, който си е сбъркал политическата сила. Той трябва да бъде член на ДСБ и СДС, където са крайните русофоби, където са радикалните консерватори. Има ясно изразен десен профил, който няма общо с идеите на ВМРО и с идеите на интелектуалците и патриотите. Патриотизмът и русофобията са несъвместими, а при Валери Симеонов русофобията е фундамент.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg