Изкуствен интелект разпознава по снимка сексуалната ориентация на всеки човек

0

Американски учени обучиха изкуствен интелект да разпознава сексуалната ориентация на човека по снимка. Резултатите на софтуера постигнали 91 на сто точност при определянето дали един човек е гей или не е.

Компютърът правел измервания на различни съотношения на лицето от фотографията. Той запомнял кои данни са с по-голяма вероятност да принадлежат на хетеро- и хомосексуални индивиди. За целта били свалени от американски сайтове за запознанства на 36 630 лица на мъже и 38 593 на жени. Всички потребители били обявили в профилите си своята сексуална ориентация.

изкуствен интелект

Сканирайки дигитално контурите на лицето, скулите, носа, брадичката, компютрите извършили множество измервания и съставили съответните съотношения. След това запаметили тези данни, които по-скоро биха принадлежали на хомо-, а не на хетеросексуални субекти. Когато алгоритъмът, асоцииран с гей представителите бил изготвен, на системата били показвани нарочно подбрани портрети на двойка мъже с различаваща се сексуална ориентация. Системата я отгатвала в 91 процента от случаите.

изкуствен интелектПри дамите изкуственият интелект изпитал по-големи затруднения. Точността спаднала до 83 процента от случаите. Разработката е дело на екипа на д-р Майкъл Косински (на снимката) от Станфордския университет.

Той обясни как действа софтуерът – в майчината утроба хормони от рода на тестостерона влияят на развитието на костната система на зародиша. От друга страна същите хормони играят важна роля в определянето на сексуалността на човека. Изкуственият интелект може да обработва, анализира и интерпретира тези сигнали.

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg