Инфекциите понижават интелигентността

0

Сериозната инфекция води до намаляване на интелигентността. Тези заключения са направени от учени от университетите в Орхус и Копенхаген, след анализиране на данните на 190 хиляди датчани, родени в годините 1974-1994. Всички те през годините, когато са били на възраст 19 години, са попълвали тестовете за интелигентност, провеждани като част от прегледа за военна служба.

bolnicaСлед като били взети предвид някои фактори, като например социалният произход или образованието на родителите на кандидат-войниците, се оказало, че хората, които до момента преди попълвне на теста за военна служба, били подлагани на хоспитализация в резултат на някаква инфекция (това били около 35% от анкетираните), били с по-нисък коефициент на интелигентност средно с 1,76 точки, отколкото хората, които не били претърпели сериозни инфекции. Освен това, колкото повече инфекции, изискващи хоспитализация, толкова по-голямо е понижаването на интелигентността. Тези, които са били приемани в болница най-малко 5 пъти, получавали резултат на тестове за интелигентност средно с 9,44 точки по-малко от тези, които не са били хоспитализирани никога. Също така било установено, че хоспитализацията поради бактериална инфекция намалява IQ-то с 1,55 точки, а в резултат на вирусна инфекция с 1,34 точки.

Досега инфекцията се свързва с повишен риск от депресия и шизофрения. Датчаните първи стигат до резултатите, които показват, че инфекцията може да се отрази и на умствените способности на здравите хора.

infection1За сега не е известно какъв е механизмът на въздействие на инфекцията върху намаляването на интелигентността. Възможно е вината да не е в инфекцията, а в реакцията на имунната система, при което това се отразява отрицателно на мозъка. Борбата срещу инфекцията води до възпаление. Мозъкът е доста добре защитен, но е възможно някои фактори да успяват да окажат влияние върху него и да го наранят.

Необходимо е да се проведат допълнителни изследвания и експерименти, за да се потвърдят наблюденията на датските учени и да се разбере точният механизъм за понижаването на умствените способности, поради прекарана поне една тежка инфекция.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg