Хората по природа са мързеливи

0

Чудили ли сте се какво ни прави мързеливи? Оказва се, че хората несъзнателно избират поведение, който им позволява да се запазят калории. До това заключение достигнали изследователи, чрез провеждане на експерименти с група доброволци. Техните заключения са публикувани в списание Current Biology.

Според резултатите от експеримента, участниците бързо развили в себе си оптимален начин да запазват калориите, и техните действия могат да бъдат обяснени като автоматичен отговор на централната нервна система.

По време на  експеримента доброволците били облечени в специално облекло, което напомняло на броня, и били подканени да извършат редица задачи на бягаща пътека. Първите участници в продължение на 12 минути ходели по пътеката за бягане с бавен темп. Във втория етап на експеримента бягащата пътека била нагласена на 1,8. След това изследователите, с помощта на екзоскелети, които били облечени от участниците, увеличавали или намалявали натиска върху коляненете им, което накарало хората да се откажат от нормалната походка. Ефектът обаче бил доста слаб и едва забележим. Според получените резултати, доброволците бързо се приспособили към ситуацията, създавайки най-ефективният начин за запазване на енергията при ходене в новата среда.

myrzel2Според изследователите, експериментът показва, че дори ако хората съзнателно решат да отделят повече време за физическа активност, тяхната нервна система ще ги кара да се опитват да пестят енергия. Експертите смятат, че откритието им ще помогне за разработване на нови начини за работа с пациенти, подложени на рехабилитация след получен инсулт, за да им помогне отново да ходят.

В бъдеще учените предвиждат да продължат изследванията, чиято цел ще бъде да се даде обяснение как централната нервна система регулира и направлява движенията, а също и колко бързо изчислява консумацията на енергията, необходима за този процес.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg