Хладнокръвните убийци имат общ ген

0

Руски невролози от държавния университет в Новосибирск и клон на Сибирската руска академия на науките са идентифицирали ген, който притежават най-вече жестоките и хладнокръвни убийци. Оказало се, че за жестокостта и склонността към хладнокръвни убийства, до голяма степен се дължи на допамин D4 рецепторния ген. Резултатите от скорошното проучване са публикувани в списание Journal of Criminal Justice.

ubiec1D4 рецепторът на хормона допамин е един от петте вида на допаминовите рецептори, които присъстват при гръбначните животни. Генът, който кодира този хормон, се свързва с множество нарушения в поведението на фенотиповете, включително процеса на дисфункция на автономната нервна система, шизофренията и пристрастяването.

До тези заключения стигнали учените, изучаващи периодите за определяне на генотипа, които прегледали биографиите на повече от 150 престъпници, от които 85 били осъдени за убийство и 65 са били пъхнати зад решетките за тежка телесна повреда. Оказало се, че при тези хора агресия е била добре развита хладнокръвно и планирано агресията, което е тясно свързано с индивидуалните малко активни форми на D4 допамин рецептора.

ubiec

По-рано се смяташе, че повечето от убийствата и тежките престъпления са преки последици от импулсивни решения, който са свързани с хиперактивността и дефицита на внимание в детството на престъпниците. Въпреки това, данните, получени от изследователите показват, че много видове насилие, включително хладнокръвно планираните убийства, по никакъв начин не се свързват с този синдром.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg