Гръцките банки остават затворени

0

Правителството в Гърция удължава банковата ваканция, която започна на 29-ти юни с поне още 2 дни. Информацията е на Ройтерс, позовавайки се на твърденията на водещи банкери в страната. Официално изявление от властите се очаква в сряда, когато ще бъде оценена ситуацията в сектора. Дотогава капиталовият контрол запазва ограничението за теглене на суми над 60 евро от гръцките граждани.

По-рано, след 17-часово заседание в Брюксел, стана ясно, че Гърция в крайна сметка ще получи нов спасителен заем. Постигнатото споразумение ще позволи на страната да остане в еврозоната, но при условие, че стриктно спазва правилата и законите на ЕС. Франсоа Оланд изрази задоволството си от запазване на единството на съюза и поздрави Алексис Ципрас за „смелия избор“.

Решението за нов заем, задължително трябва да бъде гласувано от парламента в Атина, след което да бъде ратифицирано и от парламентите в еврозоната. Едва след това ще може да се пристъпи към същинския процес с преговорите, наред с обвързаните институции, които реално ще са ангажирани с отпускането на разрешеното финансиране.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер, заяви, че е доволен от постигнатото споразумение и изрази своята увереност, че правителството на Ципрас ще успее да прокара решенията в гръцкия парламент. Председателят на Европейския съвет Доналд Туск от своя страна допълни, че единствената цел на всички е била постигането на споразумение. Ангела Меркел запази твърдата си позиция, че опрощаване на дълга не може да има и е по-склонна да се съгласи с облекчена програма за неговото връщане.

До началото на същинските преговори Атина ще получи „мостов заем“. Гърция поема отговорността да да обособи фонд от 50 млрд. евро с държавна гръцка собственост, която да бъде управлявана съвместно с ЕС за постигането на дивиденти, които да изплащат задълженията по предходните заеми на страната.

Бяхме изправени пред трудни решения и жестоки дилеми, водихме сурова битка и се борихме докрай, за да постигнем възможно най-доброто… Споразумението е трудно, но предотвратихме план за финансовото задушаване на Гърция, каза на свой ред Ципрас.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg