Генетичен анализ само за 90 минути

0

Технологиите се развиват с всеки изминал ден и никога не можем да бъдем сигурни с какво ново откритие ще посрещнем следващото утро. Един пример в тази посока – в Националната детска болница в щата Охайо, САЩ разработиха нов софтуер. Уникалното при него е това, че има способността да прави генетичен анализ на данни за болестотворни мутации за изключително кратко време – само за няколко часа. Неговите създатели са категорични, че до момента това е най-бързият инструмент, с който може да се прави генетичен анализ на човешкия геном.

С новата технологична разработка са свързани и много очаквания за бъдещето. Създателите му смятат, че чрез него ще стане възможно извършването на проучвания сред населенията на цели държави. Еволюцията, която са претърпели технологиите в тази посока наистина е огромна.

genome human analysisПървият анализ на човешки геном, който някога е правен е извършен за 13 години и е струвал фантастичната сума от 3 милиарда долара. Сега, с новия софтуер, генното проследяване може да се извърши за часове или няколко дни, като при това е нужен съвсем малък научен екип.

Разбира се, като при всяко ново нещо има и трудности и те се появяват при следващата стъпка, след като вече е направен генетичния анализ. А следващата стъпка е сравняването на анализа и милионите съществуващи данни за генетични вариации, които евентуално биха могли да бъдат причина за дадено заболяване. Изследователският екип разработил новата програма е решил проблема, чрез автоматизация на анализа, който става посредством софтуера Churchill. Проведените досега тестове са установили, че тази програма може да обработи човешки геном само за 90 минути, като през това време идентифицира наличните мутации.

Софтуерът вече е лицензиран и е адаптиран за комерсиално използване от GenomeNext. Вече е възможно да се извършва анализ на генома в някоя местна клиника или лаборатория, а след това получените данни трябва да се заредят в системата GenomeNext за сравнителен анализ. Софтуерът е достъпен за изследователски цели и може да се намери на уебстраницата на проекта.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg