Гърция предаде православието, прие гей браковете

0

Пореден удар срещу православието извърши гръцкият парламент по тъмни доби. Вчера малко след 23:00 часа 194 от депутатите в Атина гласуваха „За“ гей браковете. С този вот Гърция обърна гръб на православните ценности и прегърна евроатлантическите.

Демонстрация пред гръцкия парламент по време на Атина Прайд

Демонстрация пред гръцкия парламент по време на „Атина Прайд“

Предложението бе внесено по-рано през тази година от партията на Алексис Ципрас „Сириза“ след дългогодишно лобиране.

Алексис Ципрас, министър-председател на Гърция

Алексис Ципрас, министър-председател на Гърция

Вотът затваря дълъг период на примитивизъм и срам за гръцката държава. Това бе период на отричане и маргинализация на голяма част от нашите съграждани, на които им бе отказвано да живеят заедно и да се радват на свои основни човешки права. Този закон трябваше да бъде приет преди години,

заяви гръцкият премиер Ципрас по време на дебатите в парламента.

Законът за гражданските партньорства, в който са включени гей поправките, урежда само въпроси като данъци и наследство, но не обръща внимание на родителските права. Противниците на поправките настояха да отпаднат всички права, които двойките получават от страна на държавни институции, в това число данъчни и осигурителни облекчения.

Европейският съд по правата на човека осъди гръцката държава за дискриминация спрямо еднополовите двойки през 2013 година, когато бе постановено, че парламентаристите трябва да изменят Закона за гражданските партньорства.

Демонстрация на хомосексуални двойки пред парламента в Атина

Демонстрация на хомосексуални двойки пред парламента в Атина

Натиск за по-бързо приемане на поправките оказа и партньорът на вече покойния гръцки гей актьор Минас Хацисавас Костас Фалелакис. По време на погребението Костас се обърна към Ципрас с думите:

„Бях с Минас в продължение на 25 години, но в болницата не ми беше позволено да прибера тялото му.“

Българската държава е една от едва седемте членки на Европейския съюз, които не са приели официално еднополовите семейства. Останалите са Италия, Латвия, Литва, Полша, Румъния и Словакия.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg