Откриха причинителя на диабет

0

диабетФруктозата е основен причинител на болестта диабет, заедно с останалите захари, които се съдържат в храната и напитките. Това е заключението на американски изследователи, според които има голям брой безспорни доказателства, че именно фруктозата е основната причина за диабет тип 2. Данните и резултатите от различни опити доказват, че именно фруктозата е по-голям причинител на заболяването, в сравнение с другите захари.

Диабетът е една от най-масовите болести в света. Според изследователите, заболяването диабет от втори тип вече е придобило огромни размери в света, а застрашени от него са средно 1 на 10 души. Между двата типа диабет има голяма разлика.

диабетПри типа 1, хората имат имунна аномалия, която всъщност възпрепятства панкреаса да произвежда инсулин. По този начин в клетките се натрупва глюкоза и се повишава нивото на кръвната захар.

Тип 2 обаче е много по-коварен. Причината за него е намалената чувствителност на клетките към инсулина. Тя е свързана най-вече със затлъстяването и масовото обездвижване на хората. В основата на новото изследване е научният факт, че фруктозата причинява редица вреди върху биологията както на животните, така и на хората.

диабетПроблемът обаче не е в захарта, която се съдържа в плодовете /от там идва и името – фруктоза/, а в царевичния сироп. Той има много високо съдържание на фруктоза, което е около 50 % от теглото, докато при прасковата то е само 1 % от теглото. Добре узрялата праскова освен фруктоза, съдържа също антиоксиданти и фибри, които са полезни са организма.

диабетДанните показват още, че фруктозата стимулира метаболитните промени, и по-специално насочването на калориите към клетките на абдоминалната мастна тъкан, където те да се съхраняват. Този механизъм е бил крайно необходим в много далечното минало на нашите предци, тъй като техният достъп до храна и плодова захар е бил значително по-ограничен. Днес обаче, това се е превърнало в недостатък на нашия организъм. Още повече, че съвременната хранителна индустрия не пести фруктозата и я добавя масово под различни форми: захароза, захар с глюкоза и фруктоза /позната като пудра захар или бучка захар/.диабет

Все по-често обаче, в храните и напитките са добавя царевичен сироп, който е с много високо съдържание на фруктоза и тя може да достигне дори до 65 % в него. Страните в света, където се консумира най-много фруктоза са САЩ, Канада, Белгия и Япония.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg