Ето защо ни се доспива винаги, щом ни е скучно

0

Замисляли ли сте се защо винаги ни се доспива, когато нещо ни доскучае? Е, група биолози от два университета – Фудан в Китай и Цукуба в Япония, откриха ролята на мозъчната кора, позната като прилежащо ядро, за заспиването. Данните от проучването са поместени в Nature Communications.

Учените са установили, че когато ни е скучно, сме и сънливи, тай като зоната в мозъка ни, свързана с мотивацията и удоволствието, командва паралелно и заспиването.

Известно е отдавна, че работата на клетките на мозъчната кора обезпечава усещането за удоволствие и играе роля за стимулирането. Ако няма удовлетворение и мотивация, то прилежащото ядро се активира и изпраща сигнали в „центъра на съня“ в нашия мозък.

Биолозите активирали неврони на прилежащото ядро с методи на оптогенетиката. В невроните те предварително вкарали протеини, които реагират при облъчването им със светлина с определена дължина на вълната.

Експерименталните гризачи заспали, след като в конкретните мозъчните зони били активирани редица неврони. По регистрираната след оптогеничното въздействие електрическа активност на мозъците им състоянието им не се различавало от обичаен бавновълнов сън, който се наблюдава след заспиване. И обратно, мотивиращите организма стимули отслабват активността на клетките на прилежащото ядро и желанието за сън.

Освен това молекулярно-биологичният анализ на клетките на прилежащото ядро показал, че на повърхността им са експресирани повече аденозин А2А рецептори.

Аденозин се образува в резултат на вътреклетъчни реакции, свързани с разход на енергия. Повишаването на концентрацията му свидетелства, че на организма е нужен отдих. Затова при активиране на аденозин А2А рецептори се усеща сънливост. Кофеинът блокира тяхната работа. Ето защо желанието за сън отслабва.

Активирането на прилежащото ядро при липса на приятни стимули и мотивация да се прави нещо води до отделяне на аденозин. Клетки с аденозин А2А рецептори на повърхността си го „усещат“, изпращат сигнали в други, отговарящи за съня мозъчни зони и водят до заспиване.

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg