Джефри Хол е носителят на Нобелова награда за медицина или физиология

0

Джефри Хол е тазгодишният лауреат на Нобеловата награда за медицина или физиология. Заедно със 72-годишният Хол бяха отличени и неговите сънародници Майкъл Росбаш и Майкъл Йънг за разработки в същата област – всекидневните ритми на организмите. Хол отначало си помислил, че е някаква лоша шега вестта за награждаването му.

Нобелови награди за медицина и физиология

След като получил телефонното обаждане от Стокхолм, той вече бил буден, тъй като циркадните му ритми се били променили с възрастта. Говорейки от своя дом в град Кеймбридж, щата Мейн ученият изтъкна, че именно изследванията му за биологичния часовник на организмите са му донесли престижното отличие.

Нобелови награди за медицина и физиология

Хол отбеляза, че за биологичния часовник учените са знаели още през XVIII век. Но сега науката е отишла много по-напред в изследването, дори на клетъчно ниво на циркадните ритми. В наши дни медиците вече ще могат да влияят върху човешкия биологичен часовник и да намерят нови лечения на разстройствата на съня.

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg