Ето какви хора най-добре се справят с науката

0

Самоувереността, гордостта, вярата в себе и самочувствието са все добри качества, но понякога те могат да се превърнат в арогантност. Със сигурност обаче няма съмнение, че арогантността и надменността са качества, които са по-скоро нехаресвани и дразнещи останалите еднакво в приятелска среда, семейството и в професионалния живот. Но от друга страна, според последните проучвания, в училище и в университета увереността в себе си и самочувствието, в действителност могат да бъдат много печелившо поведение.

Според психолозите от Университета Мери Хардин-Бейлър, арогантните и самоуверени хора постигнат по-високи резултати в училище и в университета. Резултатите от това проучване изненадали учените, които по-рано винаги са твърдели, че смиреното самопознание и умереното самочувствие, както и отвореността към критика и нови идеи, водят до постигане на високи академични постижения.

arogantnost i nauka1

Учените провели експеримент, по време на който анализирали оценките на учениците. Получените данни сравнили с психологическите характеристики на доброволците. В изследването са участвали 103-ма ученика. Сред тях имало както отлични  ученици, така и такива с ниски резултати в училище. Доброволците били помолени да оценят способността си да учат и способността си да учат другите ученици.

Според събраните данни, арогантните хора обикновено получават по-високи резултати, отколкото тези, които са скромни.

„Осъзнавайки собствения си потенциал по отношение на образованието, те умеят да използват по-добре възможностите си и по-добре да презентират себе си пред преподавателите, което от своя страна им помага да постигат по-добри резултати. Но това, което заслужава да се отбележи в, че такива ученици се възприемат от връстниците си като по-лоши играчи при екипни дейности. Обикновено самоуверените се характеризират с желанието си да доминират, с екстровертността си и желанието им да бъдат в центъра на вниманието. За разлика от тях, по-смирените хора са по-отстъпчиви, а това им помага да постигнат по-високи резултати по отношение на компетентността и лидерството.”- казват изследователите.

Цялото изследване е публикувано в списанието Journal of Research in Personality.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg