Етикет на пуловер предизвика протест в Италия

0

Вярвате ли, че един етикет е възможно да предизвика вълна от недоволство и политически протест? Звучи невероятно, но е факт и се е случило в Италия. Става дума за етикет на пуловер, съдържащ инструкции за пране. Той доведе до протест срещу дискриминацията, чийто инициатор бе Федерика Мацони – депутат в областта Емилия Романя. Освен това, дамата е началник на отдела за равноправие на жените в Демократическата партия, която е управляваща.

С какво обаче, въпросният етикет е предизвикал недоволството на тази дама? Всъщност историята тръгва от нейна близка приятелка, която тъкмо смятала да пъхне в пералнята пуловера на своя син. Тя обаче се зачела съвсем случайно в етикета, който съдържал на пръв поглед обичайните инструкции за пране и за гладене. Дадените указания били шест на брой и изписани на италиански и на английски език. Освен стандартния текст, който предупреждава как да се пази пуловера от високи температури, химикали и сушилни, имало и нещо, което доста озадачило и скандализирало майката.

Забавен етикет на пуловерИнструкцията в английската версия, отпечатана на етикета, завършвала със следното: „Или остави на майка ти да го изпере, защото това е нейна работа!” Жената била толкова възмутена от прочетеното, че веднага снимала скандалния етикет и решила незабавно да подаде сигнал до Федерика Мацони. Целта й била да се намери политическо решение, с което да се противодейства на този текст, който бил оценен от двете жени като дискриминационен по отношение на равнопоставеността между половете.

Така, Федерика Мацони веднага внесла протест срещу фирмата-производител в Националния институт за регламентиране на рекламната дейност. Последвал бърз отговор от страна на производителите, които уточнили, че надписът е закачка, а шегата е предназначена за младежката клиентела, която основно купува този артикул. Този отговор обаче никак не задоволил възмутената италианска майка, която заедно със своята приятелка–политик, даде много широка гласност на случая по медиите в Италия. Жената, която се натъкнала на дискриминационния етикет твърди, че пуловерът все още не е изпран.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg