Електронни очила за хора с увредено зрение

0

Прототипът на електронните очила е снабден с камера и Джи Пи Ес, които трябва да помагат на хората с увредено зрение, да се ориентират в обстановката.

За съжаление, разработените от Стивън Хикс, учен от университета в Оксфорд, очила, няма да бъдат полезни на напълно слепите хора, но ще улеснят живота на много хора, които се смятат за почти слепи. За да използват иноватовните електронни очила, те трябва да са в състояние поне малко да може да улавят светлина и движение.

blind boyОчилата са оборудвани с две камери и инфрачервен прожектор, с помощта на които те могат можете да изчислят разстоянието до обектите, които се намират в близост.  За ориентирането в пространството служат вграденият в очилата жироскоп, компасът и Джи Пи Ес-ът.

Информацията, събрана от датчиците се превръщат в изображения на прозрачни OLED дисплеи. Изображението може да се адаптира към нуждите на хората, които носят очила -. Напр-близки обекти по-ясно, отколкото те действително се открояват за неговите околности или разстоянието между отделните обекти е отразено в тяхната яснота.

blind manИнформацията, която е събрана от датчиците, се превръща в изображения върху прозрачен OLED дисплей. Изображението може да се адаптира към нуждите на хората, които носят очила. Например близките обекти да се виждат по-ясно, отколкото те действително се открояват в околната среда или разстоянието между отделните обекти да може да се вижда с по-голяма яснота.

Стивън Хикс получи за своето изобретение наградата Brian Mercer Award за иновации на Кралското дружество, в размер на 50 хиляди паунда. Ученият възнамерява да използва средствата, за да подобри очилата. В неговите планове е очилата да бъдат оборудвани с още една  функция – да могат да разпознават на текст. Това би било истинско постижение! Да могат да „четат” истински книги, това наистина би отворило очите към света, на почти незрящите хора!

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg