Астронавт ще живее една година в безтегловност

0

Засега никой не знае какво реално се случва с хората, които прекарват дълго време в състояние на нулева гравитация. От НАСА се опитват да разберат с помощта на астронавт, който ще прекара една година на Международната космическа станция.

Скот Кели има мисия да се превърне в първия американец, прекарал цяла година в Космоса. Това е почти два пъти по-дълго, отколкото престоят на всеки друг американец в околоземна Орбита. И това, че ще е далеч от семейството си в продължение на година е най-малкият му проблем.

Скот Кели ще живее една кодина в безтегловност на МСККели ще бъде далеч от нещо, което всички приемаме за даденост – гравитацията. И това ще има силно въздействие върху неговото тяло. Той ще бъде изследван обстойно, за да се разбере как липсата на гравитация се отразява на очите, сърцето, костите, и дори върху мозъка му.

Всеки трети американски астронавт получа проблеми с очите.  Причината – без гравитация телесните течности стигат до главите им и увреждат зрението. Но тази теория никога не е била подлагана на сериозни тестове. Учени от НАСА са отчитали аритмия и понижение на сърдечната функция по време полетите в Космоса. Дългото време в безвъздушно пространство води и до изтъняване на костите, котегорични са специалистите. Това пък е причина за травми, фрактури и бързо развитие на остеопороза при астронавтите. Остава отворен и въпросът как дългият престой на космическа станция ще се отрази на мислите и поведението им.

Скот Кели ще живее една кодина в безтегловност на МСКАстронавтът Скот Кели има брат близнак, който ще участва в експеримента на Американската космическа агенция от земята. Експертите ще следят неговите показатели. А на Международната космическа станция компания на Скот ще прави руският космонавт Михаил Корниенко, който също участва в едногодишната мисия.

Показана е 1 от 1 страници
          


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg