Нов вид електрическа крушка не привлича комари

1

Световноизвестният концерн Philips и специалисти от южнокалифорнийския университет създадоха нов модел електрическа крушка, която не привлича инсекти като комари, например със светлината си.

Според вестник „Daily Mail“ разковничето на новия модел осветително тяло се крие в това, че излъчва минимално количество светлина в синия и зеления спектър. Така излъчваната светлина вече няма да привлича неприятните ципокрили като магнит. Хубавото е, че хората няма да забележат разликата с невъоръжено око и осветлението по нищо няма да се различава от това на досегашните масови крушки.

Революционното осветително тяло е с една пета по-малко атрактивно за молците и комарите в тъмните часове на денонощието. Крушката на Philips действа на светодиодния принцип. Продуктът е тестван на различни места – както в планините на Санта Моника, така и в градски пространства в Лос Анджелис. Резултатите са били повече от впечатляващи. С 20 на сто по-малко инсекти са били привличани от новите крушки, въпреки доста по-ярката им светлина от конвенционалните.

Разработката на немския гигант и учените от университета в Южна Калифорния скоро ще бъде приложена с гарантиран успех във всички развиващи се държави по света. В тези страни всяка година има над 600 000 починали хора заради болести като малария, причинени от ухапвания от активните през нощта комари.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!1 коментар

  1. Веселушко на

    Това е добре, но само при пикник, къмпинг или при външни крушки (веранда, тераса и т.н.) Защо? Защото точно синята светлина е много полезна за окото… Даже вече правят и стъкла които да могат да пропускат този част от спектъра…

Коментирай в Delo.bg