„Златния Орфей“ се завръща

0

Спомняте ли си онова паметно събитие „Златния Орфей”, което събираше музикалния елит на България и на света в далечните години на социализма и ранната демокрация? Аз лично си спомням с носталгия за този музикален форум, защото той беше наистина прекрасна възможност за българските изпълнители, а и за нас – тяхната публика, да се насладим на уменията им. Толкова много български творци – изпълнители, композитори, автори на текстове, са преминали през школата на „Златния Орфей”… Затова си признавам, че бях заинтригувана от информацията, че се подготвя възстановяването на този музикален фестивал в Слънчев бряг.

Златния Орфей се завръща, Дариана ГеноваВ основата на тази инициатива и нейното осъществяване е съпругата на покойния вече създател на „Златния Орфей“ Дариана Генова. Тя се е заела активно с подготовката на издание на певческия конкурс, с което да се отбележи неговият 50-годишен юбилей. В момента Дариaна Генова е председател на фондация „Генко Генов“, а така също и директор на музикалния фестивал. Преди броени дни тя се е срещнала със Съвета на директорите на „Слънчев бряг“ АД, с които преговаря за реализирането на певческия форум. Планира се той да бъде в края на лятото през тази година.

„Златният Орфей“ е единственият български музикален форум, който е утвърден в цял свят. Освен това, през всичките години на своето съществуване, той е допринесъл изключително много за популяризирането както на България, така и на българската песен. Конкурсът възниква през далечната 1965 година, като първоначално е конкурс за песни, посветени на българското Черноморие.

Златния Орфей се завръщаИмето „Златен Орфей“ придобива през 1967 година, когато той се разраства и вече включва Международен конкурс за вокални изпълнители, както и Конкурс за нови български естрадни песни. В онези години, „Златният Орфей” е един от най-популярните и авторитетни европейски музикални фестивали, заради което е удостояван и с множество награди и дипломи. Той се провежда до края на 90-те години винаги в Летния театър на курорта Слънчев бряг.

През годините, много световни звезди са участвали в „Златния Орфей” като почетни гости. Сред тях са Жозефин Бекер, Джани Моранди, Ал Бано и Ромина Пауър, Хулио Иглесиас, Пако де Лусия, Бони Ем, Тото Котуньо, Бой Джордж и Ла Тоя Джексън, Демис Русос, Темптейшънс и Пол Роджърс.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg