Детската агресия е разгадана от генетиците

0

На какво може да се дължи агресивното поведение при децата, дори, когато около тях няма пример за агресия?

Учените открили ген, който води до модифицирана версия на агресивно поведение при малките деца. Резултатите от последното изследване са публикувани в списание Developmental Psychology. Според психолозите, когато става дума за малки деца на възраст под четири години, агресивното поведение е нещо нормално. Въпреки това, в някои случаи проблемното поведение се запазва и в по-големите възрастови групи и може да се случи по време на пубертета на детето или по-късно.

Учените са открили мутация на един ген, който е отговорен за агресивното поведение на децата в напреднала възраст. Генът е наречен COMT, а неговите изменения често са резултат от преживян психичен шок в ранна детска възраст.

agresja detzka1Генът СОМТ е всъщност катехол-О-метилтрансфераза-междуклетъчен ензим. Той се намира в постсинаптичната мембрана на невроните, които участват в разграждането на катехоламините като допамина, адреналина и норадреналина.

От почти 15 години са известни два варианта на гена COMT: COMT-Val и COMT-Met. И двата варианта почти поравно се срещат при хората и се различават само по един елемент. При хората с СОМТ-Val варианта, ензимът работи до четири пъти по-ефективно, така че в мозъка на човек е силно потисната активността на допамина. Тази мини мутация оказва голямо влияние върху  поведението.

agresja detzka2Това означава, че притежаваните от човек гени също влияят върху алтруистичното или агресивното поведение. Причината за интереса на учените от Бон към COMT гена е неговото влияние върху допамина, който определя хората и животните в социалното им поведение. Заедно с невропептидите, такива като вазопресина, генът СОМТ оказва влияние и върху сексуалността и желанието за връзка. Допаминът е свързан и с положителните емоции, както и със способността за мотивация чрез действието на определени стимули.

Показана е 1 от 1 страници


Никаква част от сайта delo.bg не може да бъде копирана и разпространявана без изричното посочване на статията-източник с хиперлинк!Коментирай в Delo.bg